TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
22. janvārī, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
10
10

Tiesu varas gods ir ārkārtīgi svarīgs valsts attīstībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Satversmes tiesa veido labās prakses piemēru, no kura, cerams, var ietekmēties citi,” aicina Ineta Ziemele.

Šodien Tieslietu padomes (TP) sēdē tiks skatīts jautājums par publiskajā telpā izskanējušo maksātnespējas procesu tiesvedību kritisko vērtējumu. “Šī jautājuma iekļaušana darba kārtībā bija absolūti nepieciešama,” LV portālam uzsver Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, kura ir viena no 15 padomes locekļiem.

"Esam tādi, kādus jūs mūs redzat"

"Ir ļoti labi, ka Tieslietu padome šo tēmu ir ieskicējusi savā darba kārtībā. Tas bija absolūti nepieciešams, un, ja tā nebūtu bijis, tad es to noteikti būtu prasījusi," LV portālam uzsver Satversmes tiesas priekšsēdētāja un Tieslietu padomes locekle Ineta Ziemele.

"Kā tiesu varai piederīgu konstitucionālu orgānu mūs, neapšaubāmi, uztrauc tas, ko Latvijas sabiedrība domā par tiesu varu, kāds Latvijas sabiedrībā tai ir uzticības reitings. Neapšaubāms ir arī tas, ka uzticība tiesu varai un tiesu varas gods ir ārkārtīgi svarīgs faktors valsts attīstībā. Satversmes tiesa par to daudzkārt  ir runājusi dažādos forumos. Viss mūsu darbs faktiski ir saistīts ar to. Arī mūsu caurskatāmība – mēs esam tādi, kādus jūs mūs redzat. Satversmes tiesa veido labās prakses piemēru, no kura, cerams, var ietekmēties citi," pirms gaidāmās TP sēdes teic I. Ziemele.

Analizēs situāciju maksātnespējas procesos

Kā informē Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, TP 22. janvāra sēdē paredzēts uzklausīt Augstākās tiesas Civillietu departamenta, kura kompetencē ir protestu izskatīšana maksātnespējas procesos, sagatavotu bijušās un pašreizējās situācijas analīzi saistībā ar maksātnespējas normatīvo regulējumu.

Tieslietu ministrija aicināta informēt par veiktajām izmaiņām normatīvos un pasākumiem maksātnespējas jautājumu risināšanā. Sēdē aicināti piedalīties tiesnešu pašpārvaldes institūciju – Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas, Tiesnešu disciplinārkolēģijas un Tiesnešu ētikas komisijas – vadītāji, sniedzot skatījumu par tiesu sistēmas paškontroles mehānisma efektivitāti un nepieciešamajiem pasākumiem tiesu sistēmas regulējuma turpmākai pilnveidei.

Padome arī saņēmusi Augstākās tiesas Civillietu departamenta viedokli un priekšlikumus tiesu sistēmas attīstībai un tiesiskuma stiprināšanai, Administratīvo lietu departamenta un vairāku Krimināllietu departamenta tiesnešu vēstuli par rīcību reputācijas krīzes gadījumā un Administratīvo tiesnešu biedrības vēstuli.

Prezidents mudina rīkoties izlēmīgi

Jāatgādina, ka Tieslietu padomes un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs Augstākās tiesas plēnumā pērn decembrī aicināja departamentus izvērtēt situāciju, kad publiskajā telpā tiek apšaubīta tiesu sistēmas reputācija saistībā ar maksātnespējas procesu tiesvedībām. I. Bičkovičs uzsvēra, ka būtiski ir saprast, vai situācija laikā no 2008. līdz 2014. gadam, par ko vēstī mediji, ir aktuāla arī šobrīd, kad ir mainījusies gan tiesnešu profesionālās novērtēšanas kārtība, gan maksātnespējas procesa regulējums.

"Ir ļoti labi, ka Tieslietu padome šo tēmu ir ieskicējusi savā darba kārtībā. Tas bija absolūti nepieciešams, un, ja tā nebūtu bijis, tad es to noteikti būtu prasījusi."

"Sagaidu, ka Tieslietu padome rīkosies, lai sabiedrībai izskaidrotu publiski izskanējušo informāciju par vairāku tiesnešu apšaubāmu rīcību maksātnespējas lietās," pagājušajā nedēļā, tiekoties ar I. Bičkoviču, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidenta ieskatā TP jārīkojas izlēmīgi, lai izvērtētu publiskoto informāciju par atsevišķu tiesnešu godprātību, informē Valsts prezidenta kancelejas komunikācijas speciāliste Kristīne Kļaveniece.

Vienlaikus Valsts prezidents atzinīgi novērtējis publiski izskanējušos tiesnešu un nozares profesionāļu aicinājumus atklāti diskutēt par šiem jautājumiem. "Tas parāda tiesu varas spēku un sistēmas potenciālu – mums ir daudz godprātīgu un profesionālu tiesnešu, kuri vēlas stiprināt tiesiskumu," norādījis R. Vējonis.

Padome lēmumus pieņem balsojot

Saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 89.1 pantu Tieslietu padome ir koleģiāla institūcija, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Likuma 89.9 pants noteic, ka padomes priekšsēdētājs TP sēdi sasauc pēc savas iniciatīvas vai arī tad, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešdaļa Tieslietu padomes locekļu. Padome lēmumus pieņem balsojot. Balsīm sadaloties vienādi, izšķirošā ir TP priekšsēdētāja balss.

Tieslietu padomes sastāvā ir 15 locekļi – astoņi pastāvīgie locekļi (amatpersonas) un septiņi vēlēti locekļi. Pastāvīgais loceklis dalībai Tieslietu padomes sēdē var pilnvarot citu personu. Vienu no Tieslietu padomes vēlētajiem locekļiem ievēlē Augstākās tiesas plēnums. Sešus pārstāvjus ievēlē Tiesnešu konference, vienu padomes locekli izvēloties no zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu vidus, trīs – no rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu vidus, divus – no apgabaltiesu tiesnešu vidus. Vēlēta Tieslietu padomes locekļa pilnvaru termiņš ir četri gadi. Tieslietu padomes locekli var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Tieslietu padomes darbā ar padomdevēja tiesībām var piedalīties tiesībsargs un Tiesu administrācijas direktors vai šo personu pilnvaroti pārstāvji, Latvijas Zinātņu akadēmijas apstiprinātu tiesībzinātņu ekspertu deleģēts pārstāvis, kā arī tiesnešu biedrību pārstāvji.

Pašreizējais Tieslietu padomes sastāvs:

Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs;

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele;

tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs;

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš;

ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers;

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs;

Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš;

Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore;

Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnese Ināra Garda;

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājas p. i. Sandra Strence;

Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Andris Strauts;

Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Ilze Freimane;

Tukuma rajona tiesas priekšsēdētāja Adrija Kasakovska;

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesis Zigmunds Dundurs;

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese Inguna Helmane.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI