SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
27. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Maksātnespēja
17
17

Tīrs maksātnespējas process

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzņēmējdarbība ir aizraujošs, dinamisks un riskos balstīts process, taču ne vienmēr viss rit veiksmīgi. Piemēram, pandēmijas radītie izaicinājumi un izmaiņas gan pasaules, gan nacionālā mērogā divos pēdējos gados uzņēmumus var pakļaut riskam nokļūt tādās finanšu grūtībās, kad vienīgā izeja ir iesniegt tiesā pieteikumu par uzņēmuma maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Tiesas ieceltā maksātnespējas procesa administratora pienākums ir vadīt maksātnespējas procesu tā, lai tas noritētu efektīvi un likumīgi. Administratoram ir jāapzinās, ka maksātnespējas process gan no uzņēmuma vadītāja, gan kreditoru vai potenciālo parādnieka mantas pircēju puses var tikt izmantots ļaunprātīgi, lai slēptu un legalizētu nelikumīgus ienākumus.

Tā kā administratoram pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas ir ļoti plašs pienākumu un tiesību loks un viņš faktiski pārņem uzņēmuma vadību, lai iespējami pilnīgāk segtu uzņēmuma kreditoru prasījumus, administratoram ir arī pienākums noteikt un izvērtēt riskus saskarties ar mēģinājumiem procesā “iepludināt” vai slēpt nelikumīgi iegūtus jeb noziedzīgus naudas līdzekļus.

Tā, piemēram, maksātnespējas procesā var uzrasties kāds īpaši dāsns pircējs vai kreditors, kurš ir gatavs maksāt nesamērīgi lielus naudas līdzekļus par parādnieka mantu. Maksātnespējas administratoram ir pienākums pārliecināties par potenciālā pircēja naudas līdzekļu izcelsmes likumību. Proti, tā kā administratori ir Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un poliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjekti, to pienākums ir nodrošināt, lai ar maksātnespējas procesa starpniecību netiek legalizēti noziedzīgi iegūti līdzekļi.  

Tāpat administratoram ir jāizvērtē, vai darījumi, kurus parādnieks ir slēdzis pirms maksātnespējas procesa, neatbilst aizdomīga darījuma pazīmēm.

  • Administrators nedrīkst pieļaut likumam neatbilstošus darījumus un maksātnespējas procesa izmantošanu naudas atmazgāšanai. Pretējā gadījumā administratoru var sodīt. Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ir paredzēta kriminālatbildība.
  • Administrators ir ne tikai maksātnespējīgā uzņēmuma pārstāvis, bet arī valsts amatpersona, kura sabiedrībai ar savu rīcību rada pārliecību, ka maksātnespējas process norit efektīvi un likumīgi.
  • Caurskatāms un “tīrs” maksātnespējas process ir ieguvums visai sabiedrībai, jo tiek sakārtota uzņēmējdarbības vide, kā arī kreditori un citas iesaistītās personas var paļauties uz korekti organizētu maksātnespējas procesa norisi.

Sadarbībā ar Maksātnespējas kontroles dienestu esam sagatavojuši video animāciju par maksātnespējas administratora atbildību tīra maksātnespējas procesa nodrošināšanā.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI