SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
02. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Nosaka nekustamā īpašuma darījumu starpnieku civiltiesisko atbildību

Stājas spēkā 02.10.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 2. oktobrī, stājas spēkā divi Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka nekustamā īpašuma darījumu starpnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un reģistrācijas maksu par personas iekļaušanu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 602 “Nekustamā īpašuma darījumu starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas noteikumi” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 603 “Noteikumi par nekustamā īpašuma darījumu starpnieka reģistrācijas maksu un ikgadējo uzraudzības maksu” izdoti saskaņā ar Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumu.

LV portāls jau rakstīja, ka likums, kas stājās spēkā 1. augustā, regulē nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības tiesiskos pamatus un nodrošina šo personu profesionālās darbības uzraudzību, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un proliferācijas finansēšanu un sekmētu stabilu, drošu un uzticamu starpniecības pakalpojumu sniegšanu.

Likums paredz, ka tiks izveidots nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrs, kuru savā tīmekļvietnē uzturēs Ekonomikas ministrija (EM).

Apstiprinātie “Noteikumi par nekustamā īpašuma darījumu starpnieka reģistrācijas maksu un ikgadējo uzraudzības maksu” paredz, ka par personas iekļaušanu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā reģistrācijas maksa ir 40 eiro. Tikpat liela ir ikgadējā maksa par nekustamā īpašuma darījumu starpnieka uzraudzību.

Iekasētā reģistrācijas maksa paredzēta, lai nodrošinātu jaunās EM funkcijas, kas saistāmas ar nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrēšanu reģistrā, reģistra uzturēšanu un informācijas aktualizēšanu tajā, kā arī nekustamā īpašuma darījumu starpnieku uzraudzību, skaidro EM.

Savukārt Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likuma 5. pants paredz, ka nekustamā īpašuma darījumu starpniekam ir jāapdrošina savas profesionālās darbības civiltiesiskā atbildība. “Nekustamā īpašuma darījumu starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas noteikumi” nosaka nekustamā īpašuma darījumu starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību, apdrošināšanas līguma minimālo atbildības limitu gadā un obligātos riskus, kurus apdrošina starpnieks.

Apdrošināšanas objekts ir starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskā atbildība par kaitējumu, kas trešajai personai nodarīts starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma izpildes laikā starpnieka darbības vai bezdarbības dēļ.

Minimālais starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas limits ir 50 000 eiro gadā.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums var būt individuāli slēgts starp vienu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku (fiziskas personas gadījumā) un apdrošinātāju, kā arī tas var būt kolektīvs (juridiskas personas vai personālsabiedrības gadījumā) un ietvert vienlaikus vairākus nekustamā īpašuma darījumu starpniekus.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumā paredzēti šādi obligātie riski, kurus apdrošina starpnieks:

  • tiešais finansiālo zaudējumu risks saistībā ar tiešiem finansiāliem izdevumiem, kas radušies starpnieka darbības vai bezdarbības dēļ, sniedzot nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus;
  • trešās personas prasības izmeklēšanas, ekspertīžu, juridiskās palīdzības, kā arī tiesvedības izdevumu risks saistībā ar izdevumiem, kas radušies trešo personu prasību gadījumos;
  • glābšanas izdevumu risks saistībā ar glābšanas izdevumiem, kas radušies neatliekami veicamu pasākumu dēļ, lai novērstu vai samazinātu trešajām personām nodarītā kaitējuma apmēru.

Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likuma pārejas noteikumi noteic, ka, sākot ar 2021. gada 1. jūliju, starpniecības pakalpojumus drīkst sniegt tikai personas, kuras iekļautas reģistrā.

2018. gada 31. decembrī Valsts ieņēmumu dienesta uzraudzībā bija 1612 aģenti vai starpnieki darījumos ar nekustamo īpašumu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI