NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
22. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 21 minūte
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Pašvaldības
13
13

Izsludina Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu

Stājas spēkā 23.06.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā tiks izveidotas 42 pašvaldības – septiņas valstspilsētas un 35 novadu pašvaldību teritorijas pašreizējo 119 pašvaldību vietā.

VARAM

Par spīti atklātai vēstulei, kurā 46 pašvaldību vadītāji lūdza, viņuprāt, nekvalitatīvo un nepietiekami argumentēto administratīvi teritoriālās reformas likumprojektu nodot Saeimai otrreizējai caurskatīšanai, Valsts prezidents Egils Levits pretrunīgi vērtēto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu ir izsludinājis. Arī pats Valsts prezidents reformas izstrādes gaitā ir norādījis uz daudzām problēmām, tomēr, viņaprāt, tā kalpos visu Latvijas iedzīvotāju ilgtermiņa interesēm. Likums stāsies spēkā 23. jūnijā un paredz veidot 42 pašvaldības līdzšinējo 119 vietā.  

īsumā
  • Valsts prezidents: “Diemžēl administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanas posms ir bijis nepietiekami pārdomāts, par labu iespējami ātrai likumprojekta virzībai upurējot rūpīgu analīzi”.
  • Prezidents uzsver, ka reforma ir jāveic, lai varētu tikt sekmēta visas Latvijas vienmērīga un ilgtspējīga attīstība un katram Latvijas iedzīvotājam viņa pašvaldība varētu nodrošināt pienācīgus un vienādi pieejamus pakalpojumus.
  • Administratīvi teritoriālā reforma paredz veidot 42 pašvaldības – septiņas valstspilsētas un 35 novadu pašvaldību teritorijas pašreizējo 119 pašvaldību vietā.
  • 2021. gada pašvaldību vēlēšanas, kas notiks 5. jūnijā, Centrālā vēlēšanu komisija izsludinās jaunajās administratīvajās teritorijās.
  • Neapmierinātību ar jauno likumu var risināt, vai nu griežoties Satversmes tiesā vai arī veicot jaunā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumus.

Nākamās pašvaldību vēlēšanas, kas notiks 2021. gada 5. jūnijā, Centrālā vēlēšanu komisija izsludinās jaunajās administratīvajās teritorijās. Līdz ar pirmo sēdi no jauna ievēlētajās pašvaldību domēs nākamā gada 1. jūlijā, izbeigsies visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Jaunās administratīvās teritorijas pašvaldība būs novadā iekļauto līdzšinējo pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja, norāda Saeimas preses dienests. Noteikts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) līdz šī gada 30. septembrim jāizstrādā metodika pašvaldībām jaunveidojamo novadu darbības uzsākšanai.

Jaudīgi dzīta reforma, upurējot rūpīgu analīzi

2020. gada 19. jūnija paziņojumā Nr. 12 “Par administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu” Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra: “Diemžēl administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanas posms ir bijis nepietiekami pārdomāts, par labu iespējami ātrai likumprojekta virzībai upurējot rūpīgu analīzi, pienācīgu koncepcijas izstrādi un līdzvērtīgu dialogu ar sabiedrību, argumentējot un pārliecinot par reformas nepieciešamību”.

Sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem īpaši šim nolūkam sasauktajā preses konferencē Valsts prezidents atzina, ka “likumprojekta izstrādātāju tikai formālais respekts pret mūsu demokrātiskajā valsts iekārtā ietvertajiem dialoga principiem starp vietējām kopienām, pašvaldībām un valsti ir devusi pamatu neizpratnei un aizvainotībai daudzās vietējās kopienās un mūsu valsts iedzīvotājos”.

Savā paziņojumā Valsts prezidents secina, ka “likumprojekta izstrādātāju un virzītāju jauda politiski izdzīt reformu” ir izsaukusi tādu pašu pretestību un emocionālu apņēmību tai pretoties par katru cenu.

Vienlaikus E. Levits pauž pārliecību, ka ATR kalpos visu Latvijas iedzīvotāju ilgtermiņa interesēs: „ Tā ir jāveic, lai varētu tikt sekmēta visas Latvijas vienmērīga un ilgtspējīga attīstība un katram Latvijas iedzīvotājam viņa pašvaldība varētu nodrošināt pienācīgus un vienādi pieejamus pakalpojumus”.

Atbalstīti Valsts prezidenta ierosinājumi

Valsts prezidents atzina, ka ir bijis nopietnās pārdomās, vai izsludināt likumprojektu, jo argumenti par un pret bijuši 50:50. Taču, ņemot vērā, ka Saeima ir likumprojektu būtiski uzlabojusi, tai skaitā arī ņēmusi vērā Valsts prezidenta iebildes un priekšlikumus, piemēram, ka būtu nepieciešams izstrādāt jaunu likumu, kas veicinātu kultūrvēsturisko zemju un vietējo kopienu saglabāšanu, viņš tomēr izšķīries par likumprojekta izsludināšanu.

LV portāls jau rakstīja, ka Saeima ir atbalstījusi E. Levita priekšlikumu papildināt likumu ar šādu normu: lai stiprinātu iedzīvotāju kopīgo identitāti, saglabātu kultūrvēsturisko vidi un nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību un pilsētu un pagastu piederību pie latviešu vēsturiskajām zemēm – Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales un Sēlijas –, tiks pieņemts atsevišķs likums.

Latviešu vēsturisko zemju likumprojektu Valsts prezidents ir paredzējis iesniegt Saeimā izskatīšanai jau tuvākajā laikā.

Tāpat Saeima, atbilstoši E. Levita priekšlikumam, ir uzdevusi Ministru kabinetam līdz 2020. gada 31. decembrim izstrādāt un iesniegt Saeimai izskatīšanai likumprojektu par vietējo kopienu (pagastu un pilsētu) tiesībām demokrātiski ievēlēt savus priekšstāvjus un šādu vietējo kopienu kompetenci pašiem kārtot vietējas nozīmes jautājumus.

LV portāls jau iepriekš ir rakstījis, ka pēc pašvaldību reformas Latvijā vairs nebūs pašvaldību ar tik mazu iedzīvotāju skaitu, kas saskaņā ar pašreizējo vietvaru vēlēšanu likumu ļautu tiem kandidēt vēlēšanās no vēlētāju apvienību sarakstiem. „Esmu paredzējis rūpīgi sekot arī šā likumprojekta izstrādei un nepieciešamības gadījumā piedāvāt arī detalizētu redzējumu par tā tvērumu un iespējamo saturu,” preses konferencē uzsvēra Valsts prezidents.

E. Levits preses konferencē skaidroja, ka tiks rakstīts arī jauns likums „Par pašvaldībām”, jo esošais ir pieņemts 1994. gadā. Plānota arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas reforma.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums paredz arī uzdevumus Ministru kabinetam izdot virkni nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu.

Visi nepieciešamie likumi un Ministru kabineta noteikumi būtu savlaicīgi sagatavojami un pieņemami pēc iespējas ātrāk, lai līdz 2021. gada 1. jūlijam būtu izpildīti visi likumā ietvertie solījumi, norādīja Valsts prezidents.

Satversmes tiesa vai likuma grozījumi

Neapmierinātību ar jauno likumu var risināt, vai nu griežoties Satversmes tiesā vai arī veicot jaunā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumus, uzsvēra E. Levits.

„Ja kāda pašvaldība vai vietējā kopiena uzskata, ka tās argumenti politiski nav pienācīgi saklausīti un ņemti vērā, tām ir iespēja vērsties Satversmes tiesā un tiesiskā ceļā panākt to vērtējumu,” atgādināja Valsts prezidents. „Ja pēc pašvaldību vēlēšanām izrādīsies, ka kādas pašvaldības modelis acīmredzami nestrādā iedzīvotāju kopējās interesēs un nesasniedz reformas mērķus, to iespējams saprātīgi koriģēt.”

„Likumā noteiktās administratīvās teritorijas un to robežas nav akmenī iecirstas uz visiem laikiem,” teica Valsts prezidents. „To īpaši vēlos uzsvērt esošā Varakļānu novada kontekstā. Ja Saeimas vairākuma trešā lasījuma lēmums par esošā Varakļānu novada turpmāko likteni, kas pieņemts pretēji izsvērtam un rūpīgi apspriestam atbildīgās komisijas atzinumam, vietējai kopienai Varakļānu novadā tomēr nav pieņemams, likumdevējam būtu jābūt gatavam šo jautājumu atkārtoti apspriest potenciālu likuma grozījumu ceļā.”

Jāatgādina, ka arī Ikšķiles un Varakļānu novadu pašvaldības bija nosūtījušas vēstuli Valsts prezidentam, lūdzot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā atgriezt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Gan Ikšķiles novada pašvaldības vadība, gan novada iedzīvotāji iebilda pret to, ka tiks pievienoti Ogres novadam. Savukārt sākotnēji likumprojektā Varakļānu novada teritorija, atbilstoši VARAM veiktajiem pētījumiem, tika iekļauta Madonas novadā. Tā iekļaušanu Madonas novadā atbalstījuši arī 84% no aptaujātajiem iedzīvotājiem.

Taču galīgajā balsojumā Saeimas deputāti nolēma, ka Varakļāni tomēr ir jāiekļauj Rēzeknes novadā. Debatēs 9. jūnijā Saeimā par labu Varakļānu pievienošanai Rēzeknes novadam tika uzsvērts, ka Varakļāni vēsturiski veido Latgales kultūrvidi un tikai padomju laikos tie tikuši iedalīti Vidzemes sastāvā.

Preses konferencē E. Levits uzsvēra, ka neapmierināti ar ATR ir arī kandavnieki, kuru novads ir pievienots Tukumam.

Desmit valstspilsētas

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 2. pantā norādīts, ka tajā nosaka administratīvo teritoriju un novadu teritoriālā iedalījuma vienību izveidošanas, uzskaites, robežu grozīšanas un administratīvā centra noteikšanas nosacījumus un kārtību, kā arī apdzīvoto vietu statusa noteikšanas, to uzskaites kārtību un institūciju kompetenci šajos jautājumos.

ATR paredz 42 pašvaldību – septiņu valstspilsētu un 35 novadu pašvaldību teritoriju - veidošanu pašreizējo 119 pašvaldību vietā. Novada teritorijas iedala pilsētās un pagastos. Jauno novadu teritorijas, novada pilsētas un novada pagasti noteikti likuma pielikumā.

Latvijā kā apdzīvotās vietas ir pilsētas, ciemi, mazciemi un viensētas, savukārt pilsētas iedala valstspilsētās un novada pilsētās. Valstspilsētas statuss tiek piešķirts desmit pilsētām - Rīgai, Daugavpilij, Jūrmalai, Liepājai, Rēzeknei, Jelgavai, Ventspilij, Valmierai, Jēkabpilij un Ogrei. 

Saskaņā ar pieņemto likumu no nākamā gada 1. jūlija pilsētas statusu iegūs Koknese un Iecava, savukārt Ādaži, Mārupe un Ķekava par pilsētām kļūs no 2022. gada 1. jūlija.

Groza novadu teritorijas

Visa likumprojekta izskatīšanas gaitā domas dalījās par dažādu novadu izveidi un to robežām. Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Olaines novada izveidi, tajā ietverot tikai divas administratīvās teritorijas - Olaines novadu un Olaines pilsētu, kas noteikta par šī novada administratīvo centru.

Savukārt Mārupes novada administratīvajā teritorijā ietvertas trīs administratīvās teritorijas: Babītes pagasts, Mārupes pagasts un Salas pagasts. Deputāti galīgā lasījumā atsacījās veidot jaunu Piņķu novadu.

Daugavpils un Ilūkstes novadi ir apvienoti, un tiem ir jauns nosaukums – Augšdaugavas novads.

Saeima galīgajā lasījumā piekrita Salaspils novadā ietvert tikai divas administratīvi teritoriālās vienības - Salaspils pilsētu un Salaspils pagastu.

Lai gan sākotnēji tika paredzēts, ka Ventspils novadā būs ietverta arī Ventspils pilsēta, tomēr ilgstošu debašu rezultātā tika nolemts Ventspilij piešķirt valstspilsētas statusu, to neiekļaujot novada teritorijā.

Tāpat nolemts arī Jelgavu neapvienot ar Jelgavas novadu. Līdz ar to, veicot ATR, Jelgava un Jelgavas novads būs divas atsevišķas pašvaldības. Jaunveidojamajā Jelgavas novadā būs iekļauts arī pašreizējais Ozolnieku novads.  Medijos ziņots, ka Ozolnieku novada dome iebilda pret tā apvienošanu ar Jelgavas novadu.

Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja jaunā Tukuma novada struktūru, tajā ietverot četru patlaban esošu novadu teritorijas. Līdz ar to tika noraidīts ierosinājums par Kandavas novada saglabāšanu.

Saeima galīgajā lasījumā piekrita veidot jaunu Ropažu novadu, par tā administratīvo centru nosakot Ulbroku. Reformas rezultātā jaunajā Ropažu novadā iekļausies Garkalnes pagasts, Ropažu pagasts, Stopiņu pagasts un Vangažu pagasts.

Likumā ierakstīts, ka Ministru kabinets noteiks kārtību, kā administratīvi teritoriālās reformas kontekstā līdz 2021. gada 1. decembrim no valsts budžetā piešķirtajiem finanšu līdzekļiem pašvaldībām līdzfinansē jaunveidojamā novada teritorijas attīstības plānošanas dokumentu projektu izstrādi.

42 PAŠVALDĪBU IEDALĪJUMS

ADMINISTRATĪVĀ TERITORIJA UN TĀS ADMINISTRATĪVAIS CENTRS

IETILPSTOŠĀS  IEDALĪJUMA VIENĪBAS (PILSĒTAS, PAGASTI)

1. Daugavpils valstspilsētas pašvaldība

 

2. Jelgavas valstspilsētas pašvaldība

3. Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība

4. Liepājas valstspilsētas pašvaldība

5. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība

6. Rīgas valstspilsētas pašvaldība

7. Ventspils valstspilsētas pašvaldība

8. Aizkraukles novads (Aizkraukle)

Aiviekstes pagasts, Aizkraukles pagasts, Aizkraukles pilsēta, Bebru pagasts, Daudzeses pagasts, Iršu pagasts, Jaunjelgavas pagasts, Jaunjelgavas pilsēta, Klintaines pagasts, Kokneses pagasts, Kokneses pilsēta, Mazzalves pagasts, Neretas pagasts, Pilskalnes pagasts, Pļaviņu pilsēta, Seces pagasts, Sērenes pagasts, Skrīveru pagasts, Staburaga pagasts, Sunākstes pagasts, Vietalvas pagasts, Zalves pagasts.

9. Alūksnes novads (Alūksne)

Alsviķu pagasts, Alūksnes pilsēta, Annas pagasts, Ilzenes pagasts, Jaunalūksnes pagasts, Jaunannas pagasts, Jaunlaicenes pagasts, Kalncempju pagasts, Liepnas pagasts, Malienas pagasts, Mālupes pagasts, Mārkalnes pagasts, Pededzes pagasts, Veclaicenes pagasts, Zeltiņu pagasts, Ziemera pagasts.

10. Augšdaugavas novads (Daugavpils)

Ambeļu pagasts, Bebrenes pagasts, Biķernieku pagasts, Demenes pagasts, Dubnas pagasts, Dvietes pagasts, Eglaines pagasts, Ilūkstes pilsēta, Kalkūnes pagasts, Kalupes pagasts, Laucesas pagasts, Līksnas pagasts, Maļinovas pagasts, Medumu pagasts, Naujenes pagasts, Nīcgales pagasts, Pilskalnes pagasts, Prodes pagasts, Salienas pagasts, Skrudalienas pagasts, Subates pilsēta, Sventes pagasts, Šēderes pagasts, Tabores pagasts, Vaboles pagasts, Vecsalienas pagasts, Višķu pagasts.

11. Ādažu novads (Ādaži)

Ādažu pagasts, Carnikavas pagasts.

12. Balvu novads (Balvi)

Baltinavas pagasts, Balvu pagasts, Balvu pilsēta, Bērzkalnes pagasts, Bērzpils pagasts, Briežuciema pagasts, Krišjāņu pagasts, Kubulu pagasts, Kupravas pagasts, Lazdukalna pagasts, Lazdulejas pagasts, Medņevas pagasts, Rugāju pagasts, Susāju pagasts, Šķilbēnu pagasts, Tilžas pagasts, Vectilžas pagasts, Vecumu pagasts, Viļakas pilsēta, Vīksnas pagasts, Žīguru pagasts.

13. Bauskas novads (Bauska)

Bauskas pilsēta, Bārbeles pagasts, Brunavas pagasts, Ceraukstes pagasts, Codes pagasts, Dāviņu pagasts, Gailīšu pagasts, Iecavas pagasts, Iecavas pilsēta, Īslīces pagasts, Kurmenes pagasts, Mežotnes pagasts, Rundāles pagasts, Skaistkalnes pagasts, Stelpes pagasts, Svitenes pagasts, Valles pagasts, Vecsaules pagasts, Vecumnieku pagasts, Viesturu pagasts.

14. Cēsu novads (Cēsis)

Amatas pagasts, Cēsu pilsēta, Drabešu pagasts, Dzērbenes pagasts, Inešu pagasts, Jaunpiebalgas pagasts, Kaives pagasts, Liepas pagasts, Līgatnes pagasts, Līgatnes pilsēta, Mārsnēnu pagasts, Nītaures pagasts, Priekuļu pagasts, Raiskuma pagasts, Skujenes pagasts, Stalbes pagasts, Straupes pagasts, Taurenes pagasts, Vaives pagasts, Vecpiebalgas pagasts, Veselavas pagasts, Zaubes pagasts, Zosēnu pagasts.

15. Dienvidkurzemes novads (Liepāja)

 Aizputes pagasts, Aizputes pilsēta, Bārtas pagasts, Bunkas pagasts, Cīravas pagasts, Dunalkas pagasts, Dunikas pagasts, Durbes pagasts, Durbes pilsēta, Embūtes pagasts, Gaviezes pagasts, Gramzdas pagasts, Grobiņas pagasts, Grobiņas pilsēta, Kalētu pagasts, Kalvenes pagasts, Kazdangas pagasts, Lažas pagasts, Medzes pagasts, Nīcas pagasts, Otaņķu pagasts, Pāvilostas pilsēta, Priekules pagasts, Priekules pilsēta, Rucavas pagasts, Sakas pagasts, Tadaiķu pagasts, Vaiņodes pagasts, Vecpils pagasts, Vērgales pagasts, Virgas pagasts.

16. Dobeles novads (Dobele)

Annenieku pagasts, Auces pilsēta Augstkalnes pagasts, Auru pagasts, Bēnes pagasts, Bērzes pagasts, Bikstu pagasts, Bukaišu pagasts, Dobeles pagasts, Dobeles pilsēta, Īles pagasts, Jaunbērzes pagasts, Krimūnu pagasts, Lielauces pagasts, Naudītes pagasts, Penkules pagasts, Tērvetes pagasts, Ukru pagasts, Vecauces pagasts, Vītiņu pagasts, Zebrenes pagasts.

17. Gulbenes novads (Gulbene)

Beļavas pagasts, Daukstu pagasts, Druvienas pagasts, Galgauskas pagasts, Gulbenes pilsēta, Jaungulbenes pagasts, Lejasciema pagasts, Litenes pagasts, Lizuma pagasts, Līgo pagasts, Rankas pagasts, Stāmerienas pagasts, Stradu pagasts, Tirzas pagasts.

18. Jelgavas novads (Jelgava)

Cenu pagasts, Elejas pagasts, Glūdas pagasts, Jaunsvirlaukas pagasts, Kalnciema pagasts, Lielplatones pagasts, Līvbērzes pagasts, Ozolnieku pagasts, Platones pagasts, Salgales pagasts, Sesavas pagasts, Svētes pagasts, Valgundes pagasts, Vilces pagasts, Vircavas pagasts, Zaļenieku pagasts.

19. Jēkabpils novads (Jēkabpils)

Aknīstes pagasts, Aknīstes pilsēta, Asares pagasts, Atašienes pagasts, Ābeļu pagasts, Dignājas pagasts, Dunavas pagasts, Elkšņu pagasts, Gārsenes pagasts, Jēkabpils valstspilsēta, Kalna pagasts, Krustpils pagasts, Kūku pagasts, Leimaņu pagasts, Mežāres pagasts, Rites pagasts, Rubenes pagasts, Salas pagasts, Saukas pagasts, Sēlpils pagasts, Variešu pagasts, Viesītes pagasts, Viesītes pilsēta, Vīpes pagasts, Zasas pagasts.

20. Krāslavas novads (Krāslava)

Andrupenes pagasts, Andzeļu pagasts, Asūnes pagasts, Aulejas pagasts, Bērziņu pagasts, Dagdas pagasts, Dagdas pilsēta, Ezernieku pagasts, Grāveru pagasts, Indras pagasts, Izvaltas pagasts, Kalniešu pagasts, Kaplavas pagasts, Kastuļinas pagasts, Kombuļu pagasts, Konstantinovas pagasts, Krāslavas pagasts, Krāslavas pilsēta, Ķepovas pagasts, Piedrujas pagasts, Robežnieku pagasts, Skaistas pagasts, Svariņu pagasts, Šķaunes pagasts, Šķeltovas pagasts, Ūdrīšu pagasts.

21. Kuldīgas novads (Kuldīga)

Alsungas pagasts, Ēdoles pagasts, Gudenieku pagasts, Īvandes pagasts, Kabiles pagasts, Kuldīgas pilsēta, Kurmāles pagasts, Laidu pagasts, Nīkrāces pagasts, Padures pagasts, Pelču pagasts, Raņķu pagasts, Rendas pagasts, Rudbāržu pagasts, Rumbas pagasts, Skrundas pagasts, Skrundas pilsēta, Snēpeles pagasts, Turlavas pagasts, Vārmes pagasts.

22. Ķekavas novads (Ķekava)

Baldones pagasts, Baldones pilsēta, Baložu pilsēta, Daugmales pagasts, Ķekavas pagasts.

23. Limbažu novads (Limbaži)

Ainažu pagasts, Ainažu pilsēta, Alojas pagasts, Alojas pilsēta, Braslavas pagasts, Brīvzemnieku pagasts, Katvaru pagasts, Liepupes pagasts, Limbažu pagasts, Limbažu pilsēta, Pāles pagasts, Salacgrīvas pagasts, Salacgrīvas pilsēta, Staiceles pagasts, Staiceles pilsēta, Umurgas pagasts, Vidrižu pagasts, Viļķenes pagasts.

24. Līvānu novads (Līvāni)

 

Jersikas pagasts, Līvānu pilsēta, Rožupes pagasts, Rudzātu pagasts, Sutru pagasts, Turku pagasts.

25. Ludzas novads (Ludza)

Blontu pagasts, Briģu pagasts, Ciblas pagasts, Cirmas pagasts, Goliševas pagasts, Isnaudas pagasts, Istras pagasts, Kārsavas pilsēta, Lauderu pagasts, Līdumnieku pagasts, Ludzas pilsēta, Malnavas pagasts, Mežvidu pagasts, Mērdzenes pagasts, Nirzas pagasts, Ņukšu pagasts, Pasienes pagasts, Pildas pagasts, Pureņu pagasts, Pušmucovas pagasts, Rundēnu pagasts, Salnavas pagasts, Zaļesjes pagasts, Zilupes pilsēta, Zvirgzdenes pagasts.

26. Madonas novads (Madona)

Aronas pagasts, Barkavas pagasts, Bērzaunes pagasts, Cesvaines pagasts, Cesvaines pilsēta, Dzelzavas pagasts, Ērgļu pagasts, Indrānu pagasts, Jumurdas pagasts, Kalsnavas pagasts, Lazdonas pagasts, Liezēres pagasts, Lubānas pilsēta, Ļaudonas pagasts, Madonas pilsēta, Mārcienas pagasts, Mētrienas pagasts, Ošupes pagasts, Praulienas pagasts, Sarkaņu pagasts, Sausnējas pagasts, Vestienas pagasts.

27. Mārupes novads (Mārupe)

Babītes pagasts, Mārupes pagasts, Salas pagasts.

28. Ogres novads (Ogre)

Birzgales pagasts, Ikšķiles pilsēta, Jumpravas pagasts, Krapes pagasts, Ķeguma pilsēta, Ķeipenes pagasts, Lauberes pagasts, Lēdmanes pagasts, Lielvārdes pagasts, Lielvārdes pilsēta, Madlienas pagasts, Mazozolu pagasts, Meņģeles pagasts, Ogres valstspilsēta, Ogresgala pagasts, Rembates pagasts, Suntažu pagasts, Taurupes pagasts, Tīnūžu pagasts, Tomes pagasts.

29. Olaines novads (Olaine)

Olaines pagasts, Olaines pilsēta.

30. Preiļu novads (Preiļi)

Aglonas pagasts, Aizkalnes pagasts, Galēnu pagasts, Pelēču pagasts, Preiļu pagasts, Preiļu pilsēta, Riebiņu pagasts, Rožkalnu pagasts, Rušonas pagasts, Saunas pagasts, Silajāņu pagasts, Sīļukalna pagasts, Stabulnieku pagasts, Upmalas pagasts, Vārkavas pagasts.

31. Rēzeknes novads (Rēzekne)

Audriņu pagasts, Bērzgales pagasts, Čornajas pagasts, Dricānu pagasts, Feimaņu pagasts, Gaigalavas pagasts, Griškānu pagasts, Ilzeskalna pagasts, Kantinieku pagasts, Kaunatas pagasts, Lendžu pagasts, Lūznavas pagasts, Mākoņkalna pagasts, Maltas pagasts, Murmastienes pagasts, Nagļu pagasts, Nautrēnu pagasts, Ozolaines pagasts, Ozolmuižas pagasts, Pušas pagasts, Rikavas pagasts, Sakstagala pagasts, Silmalas pagasts, Stoļerovas pagasts, Stružānu pagasts, Vērēmu pagasts, Dekšāres pagasts, Sokolku pagasts, Varakļānu pagasts, Varakļānu pilsēta, Viļānu pagasts, Viļānu pilsēta.

32. Ropažu novads (Ulbroka)

Garkalnes pagasts, Ropažu pagasts Stopiņu pagasts, Vangažu pilsēta.

33. Salaspils novads (Salaspils)

Salaspils pagasts, Salaspils pilsēta.

34. Saldus novads (Saldus)

Blīdenes pagasts, Brocēnu pilsēta, Cieceres pagasts, Ezeres pagasts, Gaiķu pagasts, Jaunauces pagasts, Jaunlutriņu pagasts, Kursīšu pagasts, Lutriņu pagasts, Nīgrandes pagasts, Novadnieku pagasts, Pampāļu pagasts, Remtes pagasts, Rubas pagasts, Saldus pagasts, Saldus pilsēta, Šķēdes pagasts, Vadakstes pagasts, Zaņas pagasts, Zirņu pagasts, Zvārdes pagasts.

35. Saulkrastu novads (Saulkrasti)

Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta, Sējas pagasts, Skultes pagasts.

36. Siguldas novads (Sigulda)

Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta.

37. Smiltenes novads (Smiltene)

Apes pagasts, Apes pilsēta, Bilskas pagasts, Blomes pagasts, Brantu pagasts, Drustu pagasts, Gaujienas pagasts, Grundzāles pagasts, Launkalnes pagasts, Palsmanes pagasts, Raunas pagasts, Smiltenes pagasts, Smiltenes pilsēta, Trapenes pagasts, Variņu pagasts, Virešu pagasts.

38. Talsu novads (Talsi)

Abavas pagasts, Ārlavas pagasts, Balgales pagasts, Dundagas pagasts, Ģibuļu pagasts, Īves pagasts, Kolkas pagasts, Ķūļciema pagasts, Laidzes pagasts, Laucienes pagasts, Lībagu pagasts, Lubes pagasts, Mērsraga pagasts, Rojas pagasts, Sabiles pilsēta, Stendes pilsēta, Strazdes pagasts, Talsu pilsēta, Valdemārpils pilsēta, Valdgales pagasts, Vandzenes pagasts, Virbu pagasts.

39. Tukuma novads (Tukums)

Cēres pagasts, Degoles pagasts, Džūkstes pagasts, Engures pagasts, Irlavas pagasts, Jaunpils pagasts, Jaunsātu pagasts, Kandavas pagasts, Kandavas pilsēta, Lapmežciema pagasts, Lestenes pagasts, Matkules pagasts, Pūres pagasts, Sēmes pagasts, Slampes pagasts, Smārdes pagasts, Tukuma pilsēta, Tumes pagasts, Vānes pagasts, Viesatu pagasts, Zantes pagasts, Zemītes pagasts, Zentenes pagasts.

40. Valkas novads (Valka)

Ērģemes pagasts, Kārķu pagasts, Valkas pagasts, Valkas pilsēta, Vijciema pagasts, Zvārtavas pagasts.

41. Valmieras novads (Valmiera)

Bērzaines pagasts, Brenguļu pagasts, Burtnieku pagasts, Dikļu pagasts, Ēveles pagasts, Ipiķu pagasts, Jeru pagasts, Jērcēnu pagasts, Kauguru pagasts, Kocēnu pagasts, Ķoņu pagasts, Lodes pagasts, Matīšu pagasts, Mazsalacas pagasts, Mazsalacas pilsēta, Naukšēnu pagasts, Plāņu pagasts, Ramatas pagasts, Rencēnu pagasts, Rūjienas pilsēta, Sedas pilsēta, Sēļu pagasts, Skaņkalnes pagasts, Strenču pilsēta, Trikātas novads, Vaidavas pagasts, Valmieras pagasts, Valmieras valstspilsēta, Vecates pagasts, Vilpulkas pagasts, Zilākalna pagasts.

42. Ventspils novads (Ventspils)

Ances pagasts, Jūrkalnes pagasts, Piltenes pagasts, Piltenes pilsēta, Popes pagasts, Puzes pagasts, Tārgales pagasts, Ugāles pagasts, Usmas pagasts, Užavas pagasts, Vārves pagasts,  Ziru pagasts, Zlēku pagasts.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI