E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7947
Lasīšanai: 2 minūtes

Par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām var prasīt atmaksu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2015
Vilija

Saskaņā ar Darba likuma 78.p. 1.p. 3.d. darba devējs var ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām. Ja darbinieks izbeidz darba attiecības saskaņā ar DL 114.p. un viņam aprēķinātā darba samaksa ir mazāka nekā ieturamā izpeļņa par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, vai darba devējam ir tiesības prasīt, lai darbinieks veic pārmaksātās summas atmaksu?

A
atbild:
17. septembrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 78.panta pirmās daļas 3.punktu darba devējam ir tiesības atprasīt no darbiniekam izmaksājamās naudas summas izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumā.

Ja aprēķinātā darba samaksa ir mazāka nekā ieturamā vidējā izpeļņa par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, puses var vienoties par pārmaksātās summas atmaksas kārtību.

Ja darbinieks nepiekrīt ieturējuma veikšanai, apstrīd ieturējuma pamatu vai apmēru, darba devējam ir tiesības celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no pārmaksātās naudas summas izmaksas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas