E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6165
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pārtraukumi darbā ir nepieciešami

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2015
Agate Skrebele

Labdien! Jautājums par pārtraukumiem darbā. Strādājot 8 stundu maiņu un darbā atrodoties 8,5 stundas, mans darba devējs (pamatojoties uz likumu) piedāvā 30 min. apmaksātā un 30 min. neapmaksātā pārtraukuma, ko var izņemts uzreiz vai pa daļām. Darba laiks mēnesī 160 stundas, un ir summētais darba laiks ar darbu maiņās. Savukārt vīram darba devējs tādā pašā laikā 8,5 stundas darbā (pēc viņu vārdiem, arī pamatojoties uz likumu) piedāvā 30 min. apmaksātā un 1 stundu neapmaksātā pārtraukuma. Tātad apmaksā tikai 7,5 stundas. Darba laiks ir summēts 3 mēnešu laikā (lūdzu, precizējiet arī, kādi ir maksimāli stundu skaits šo mēnešu ietvaros un kad sāk skaitīt virsstundas?). Bet svarīgākais jautājums, kuram no mums korekti skaitās pārtraukumi, vai var uzspiest 1h neapmaksāto pārtraukumu? Paldies!

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 145.pants paredz  ikvienam darbiniekam pārtraukumu darbā, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Šāds pārtraukums piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Minimālais pārtraukuma ilgums ir 30 minūtes, taču darba devējs var noteikt arī garāku pārtraukumu. Piemēram, vienu stundu.

Pārtraukuma laiks netiek ieskaitīts darba laikā, līdz ar to darba devējam nav pienākuma šo laiku apmaksāt. Pārtraukumu darbinieks drīkst izmantot pēc saviem ieskatiem, viņam ir tiesības atstāt savu darbavietu.

 Iepazīstoties ar vēstulē aprakstīto pirmo situāciju, secināms, ka darba devējs ir uzlabojis darbinieka stāvokli salīdzinājumā ar normatīvajos aktos paredzēto regulējumu, jo darbiniekam ir tiesības uz 30 minūšu ilgu pārtraukumu, kuru apmaksā darba devējs. 

 Lai izvērtētu jautājumu par Jūsu vīra darba laika apmaksu, nepieciešams noskaidrot nolīgto darba laiku, proti, normālais vai nepilnais darba laiks. Gadījumā ja vīram noteikts normālais darba laiks ar summētā darba laika organizāciju, tādā gadījumā pārskata periodā, t.i., trīs mēnešu periodā, piemēram, no 2015.gada janvāra līdz 2015.gada martam, darbiniekam ir jānostrādā 504 stundas. Ja darbinieks minētajā periodā būs nostrādājis vairāk nekā 504 stundas, tas būs uzskatāms par virsstundu darbu.

Ņemot vērā apstākli, ka darbiniekam noteikts summētais darba laiks, darbs tiek veikts atbilstoši darba grafikam. Līdz ar to darba laiks katru nedēļu var atšķirties.

Darba samaksa par nepilnu darba laiku var tikt veikta gadījumā, ja vīram darba līgumā nolīgts nepilnais darba laiks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas