E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12883
Lasīšanai: 2 minūtes
11
11

Pārtraukumi darba laikā – iekšējās kārtības noteikumos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2017
Inga

Labdien! Man ir noslēgts darba līgums, kur paredzēts maiņu darbs. Vai, sastādot grafiku, darba devējam ir tiesības man likt strādāt 7 dienas pēc kārtas (8 stundu maiņa)? Šīs 7 dienas nav iekļautas vienā nedēļā, bet gan divās (piem., no piektdienas līdz nākamās nedēļas ceturtdienai ieskaitot). Un otrs jautājums: zinu, ka pusdienaslaiks tiek iekļauts darba laikā. Bet kā ir citām 15 minūšu pauzēm, kas vēl ir dienas laikā, vai tās arī pēc likuma var iekļaut darba laikā? Paldies!

A
atbild:
03. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 139. panta pirmā daļa nosaka, ka vienas maiņas garums ir normālas darba dienas garumā.

Darba devējam ir aizliegts norīkot darbinieku divās maiņas pēc kārtas. Ierobežojumu maiņu darbā nodarbināt darbinieku 7 dienas pēc kārtas Darba likums neparedz.

Pārtraukumus darbā  pusdienu, atpūtas un citu vajadzību ievērošanai Darba likumā regulē 145. pants. Tie pienākas darbiniekiem, kam darba dienas ilgums ir garāks par 6 stundām. Šajā laikā darbinieks drīkst atstāt savu darba vietu. Pārtraukumu ilgumu nosaka darba devējs, konsultējoties ar darbinieku pārstāvjiem, tā minimālais ilgums ir 30 minūtes, taču darba devējs var noteikt arī ilgāku pārtraukumu. Parasti darba pārtraukumu organizācija ir noteikta uzņēmuma darba kārtības noteikumos.

Jānorāda, ka pārtraukuma laiks netiek ieskaitīts darba laikā, līdz ar to darba devējam nav pienākuma šo laiku apmaksāt.

Ja darba līgumā darbiniekam  ir noteikts aizliegums atstāt savu darba vietu, darba devēja pienākums ir nodrošinās vairākus 15 minūšu pārtraukumus, dodot iespēju darbiniekam paēst darba vietā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas