E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5116
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par atpūtas dienas izmantošanu pēc asiņu nodošanas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2014
Valentina Gaigalniece

Strādāju Maxima veikalā, man no 15.09.14 ir atvaļinājums, es pievienoju klāt donoru dienas, bet man atteica, pamatojot to, ka katra lapiņa par donoru apmeklējumu bija jāiesniedz 3 dienu laikā pēc asins nodošanas. Vai tas ir pareizi?

A
atbild:
08. septembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

No Darba likuma 74.panta sestajā daļā ietvertā regulējuma izriet, ka darba devējam darbiniekam, kurš ārstniecības iestādē nodod asinis, pēc katras šādas dienas piešķir atpūtas diena. Tas nozīmē, ka likums neaizliedz, pusēm vienojoties, atpūtas dienu piešķirt citā laikā. 

Iespējams, ka SIA „Maxima” iekšējā normatīvajā aktā ir noteikusi kārtību, kādā darbinieks, kurš ir nodevis asinis, var izmantot atpūtas dienu, piemēram, 3 dienu laikā pēc asins nodošanas.

Tomēr apstāklis, ka darbinieks nav ievērojis iekšējā normatīvajā aktā noteikto termiņu,  Valsts darba inspekcijas ieskatā, nevar būt par pamatu atteikumam piešķirt darbiniekam atpūtas dienu citā laikā, jo likumdevējs imperatīvi noteicis atpūtas dienas piešķiršanu. Izrietoši no tā, par atpūtas dienas laiku pusēm ir jāvienojas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas