E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4620
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Terminētu līgumu pagarina vai lauž, pusēm vienojoties

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2014
Laila Mūrniece

Labdien! Noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku (līdz 31.07.2014.). Darba devējs piedāvā pagarināt terminēto darba līgumu līdz 31.12.2014., bet no 01.08.2014. slodze tiks samazināta, kā rezultātā atalgojums arī samazināsies. Vai šajā gadījumā darba devējam mani rakstiski jāinformē vienu mēnesi iepriekš par terminētā darba līguma pagarināšanu uz jauniem nosacījumiem? Vai tas ir kaut kur noteikts? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Ja darba devējs piedāvā grozīt noslēgto darba līgumu un ieviest jaunu darba samaksas sistēmu uzņēmumā, tad saskaņā ar Darba likuma 62.panta ceturto daļu viņam mēnesi iepriekš rakstveidā jāinformē darbinieks.

 Ja darba devējs groza darba normas, kuras parasti nosaka darbiniekiem, kuriem nolīgta akorda darba alga, un grozījumu rezultātā iespējamas izmaiņas darba samaksā, tad saskaņā ar Darba likuma 51.panta trešo daļu par jaunu darba normu noteikšanu vai arī par esošo darba normu grozīšanu darba devējam jāinformē darbinieks mēnesi iepriekš.

Taču jautājumā aprakstītajā situācijā darba devējs negroza noslēgtā darba līguma noteikumus, bet atbilstoši Darba likuma 97.pantam piedāvā pagarināt darba līguma termiņu un veikt grozījumus saistībā ar veicamajiem pienākumiem, pusēm vienojoties. Šajā gadījumā mēneša termiņš nav jāievēro.

Protams, darbiniekam ir tiesības iepazīties ar piedāvātajām izmaiņām, tomēr, ja darbinieks nepiekrīt darba devēja piedāvātajiem grozījumiem darba līgumā, darba tiesiskās attiecības izbeidzas 31.07.2014., proti, ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas