E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33114
Lasīšanai: 2 minūtes

Finansiāls atbalsts no darba devēja sakarā ar tuvinieka nāvi

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Klāvs

Labdien! Vai drīkst prasīt pabalstu no darba devēja vecvecāka nāves gadījumā? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums neparedz darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam šādu pabalstu. Atbilstoši Darba likuma 74. pantam darba devējs apmaksā divas dienas, kad darbinieks neveic darbu sakarā ar tuva ģimenes locekļa nāvi.  

Jums var ieteikt pārliecināties, vai jūsu darbavietā ir kāds iekšējais dokuments (koplīgums, sociālo garantiju nolikums), kas paredz darbiniekiem pabalstus noteiktās dzīves situācijās. 

Ja esat nodarbināts valsts vai pašvaldību sektorā, tad Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20.pants paredz tiesības amatpersonai (darbiniekam) saņemt pabalstu saistībā ar tuva ģimenes locekļa laulātā, bērna, mazbērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa, māsas, pusbrāļa vai pusmāsas vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šī pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi. Noteikumos minēts, ka iesniegumu par pabalsta piešķiršanu amatpersona (darbinieks) var iesniegt gada laikā pēc ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 277 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas