E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34093
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Par valsts nodevām, ņemot aizdevumu mājokļa iegādei ar valsts atbalstu

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
Aleksandrs

Labdien! Es esmu izmantojis “Altum” programmu kā speciālists līdz 35 gadu vecumam, lai iegādātos nekustamo īpašumu Rīgā. Kādi būs mani izdevumi par īpašuma tiesību maiņu un hipotēkas nostiprināšanu zemesgrāmatā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”? Vai es varu pretendēt uz valsts nodevas atvieglojumiem, izmantojot “Altum” programmu kā speciālists, ja man nav bērnu un neesmu NBS? Likumā tas uzrakstīts ļoti sarežģītā valodā. Paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2024

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” (MK noteikumi Nr. 1250) neparedz valsts nodevas samazinājumu jaunajiem speciālistiem, kas nekustamo īpašumu iegūst, izmantojot normatīvajos aktos noteikto valsts sniegto palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.1250 7.2 punktu valsts nodevas atvieglojums par īpašuma tiesību nostiprināšanu 7.1 punktā noteiktajā apmērā un atbrīvojums no valsts nodevas par ķīlas tiesību nostiprināšanu saskaņā ar 17.1 punktu ir paredzēts:

  • ģimenēm ar bērniem (personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens bērns vai kurai ir iestājusies grūtniecība, vai gaidāmā bērna tēvam);
  • Nacionālo bruņoto spēku karavīriem.

Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu būs atkarīga no īpašuma iegādes summas, un atbilstoši MK noteikumu Nr. 1250 5.1. pakšpunktam valsts nodeva ir 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Savukārt valsts nodeva par ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā saskaņā ir MK noteikumu Nr. 1250 14. punktu ir 0,1% apmērā no aizdevuma līguma summas vai līgumā, no kura izriet ar ķīlu nodrošinātā saistība, noteiktās galvenā prasījuma summas (eiro).

Precīzas izmaksas jūs varat noskaidrot kredītiestādē, kurā ņemsiet aizdevumu (dažām kredītiestādēm ir pieejami arī informatīvi aptuveno izmaksu kalkulatori, piemēram, šeit).

Vairāk informācijas par mājokļa garantiju jaunajiem speciālistiem varat uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas