E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4066
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Kā pierādīt daudzbērnu ģimenes statusu?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. martā, 2014
Eva Kriščunaite

Ļoti aktuāla lieta šī Goda ģimenes karte. Piemēram, šodien vēlējos ar ģimeni apmeklēt Līgatnes dabas takas. Taču izcenojumi par smagu. Zvanīju un jautāju, vai daudzbērnu ģimenēm ir arī atlaides. Atbildēja, ka esot 20% no kopējās summas, taču jābūt dokumentam, kas pierāda šo statusu. Kur šādu dokumentu izsniedz  nav ne jausmas. Pie tam vajadzētu ar MK apstiprinātu nolikumu un kārtību, kā iegūt šo karti. Lai neveidotos situācija, ka pašvaldība izsniedz kaut kā noformētu izziņu un tādu neviens normāls neuztvers nopietni. Starp citu tuvojas 1.aprīlis un manai ģimenītei ļoti saasinās elektrības patēriņa limits 1200 vai 2400kw. Kā lai es pierādu A/S Latvenergo uzņēmumam savas ģimenes godu? Ļoti gaidīšu Jūsu atbildi.

A
atbild:
04. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Labklājības ministrija
Baiba Abersone, Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente
AS "Latvenergo"
Sandra Vējiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
SIA „Hannu-pro"
Mudīte Krūmiņa, pārstāve

Pašlaik projekts „Goda ģimenes karte” atrodas  sagatavošanas stadijā, un  kartes būs pieejamas, tiklīdz tiks sakārtota normatīvo aktu bāze, lai šādas kartes varētu izsniegt un tās tiešām, kā rakstāt, uztvertu nopietni un atzītu visur. Projekta vadītāja un izstrādātāja SIA „Hannu-pro” pārstāve Mudīte Krūmiņa pauž cerību, ka tas varētu notikt tuvāko mēnešu laikā.

Taču arī šobrīd pastāv iespēja apliecināt daudzbērnu ģimenes statusu. Bērna skaitu ģimenē var apliecināt attiecīgs ieraksts par bērniem vecāka pasē, izziņa ar informāciju no Iedzīvotāju reģistra vai bērnu dzimšanas apliecības, skaidro Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Baiba Abersone

Pasē, ja cilvēki vēlas, iekļauj ziņas par viņa bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem (bērna personvārds, dzimšanas datums, dzimums, personas kods, ja bērns reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā). Tas noteikts Ministru kabineta 2012.gada 21.februāra noteikumu Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 9.punktā. Ierakstu par bērniem pasē piecu dienu laikā var izdarīt bez maksas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldēs nodaļās, iesniedzot pasi un bērnu dzimšanas apliecības. 

Savukārt informāciju no Iedzīvotāju reģistra par sevi un saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, atbilstoši Iedzīvotāju reģistra likuma 18.pantā noteiktajam cilvēks bez maksas var pieprasīt divas reizes kalendāra gadā. 

Informāciju var pieprasīt: 

  • klātienē vai pa pastu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes
    teritoriālajās nodaļās;
  • pa pastu Iedzīvotāju reģistra departamentā (Rīgā, Čiekurkalna 1.
    līnija 1, k -3);
  • bez maksas elektroniski portālā www.latvija.lv.

Papildus informāciju par nepieciešamiem dokumentiem izziņas saņemšanai, kā arī kontaktus var atrast Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā: www.pmlp.gov.lv

Savukārt par A/S „Latvenergo” piedāvātajām atlaidēm daudzbērnu ģimenēm šobrīd ziņu nav. Kā norādīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Vējiņa, iepriekšējos gados A/S „Latvenergo” patiešām atbalstīja daudzbērnu ģimenes, un plānots, ka par iespēju atbalstīt šādas ģimenes arī turpmāk, uzņēmums lems aprīļa beigās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas