E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20686
Lasīšanai: 3 minūtes
18
18

Kā noslēgt līgumu par elektrību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2020
Kristiāna

Labdien! Brālis ir iegādājies īpašumu, dzīvokli. Ir zemesgrāmata, un viņš turpat arī ir deklarējies, bet nevar noslēgt elektrības līgumu, jo cilvēks, uz kura vārda tagad ir elektrības līgums, negrib to lauzt. Jāpiebilst, ka šis cilvēks nekad šajā īpašumā nav dzīvojis un deklarējies. (Viņam tur dzīvoja māte, kura ir mirusi.) Sarunāt neizdodas, jo šis cilvēks uzskata, ka dzīvoklis pieder viņam. Ko darīt īpašniekam, lai varētu noslēgt līgumu par elektrību?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
AS "Latvenergo"
Ivita Bidere, AS “Latvenergo” preses sekretāre

Šie strīdīgie gadījumi vienmēr tiek izskatīti individuāli, tomēr 2014. gada 21. janvārī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” nosaka (80.2. punkts): tirgotājam un sistēmas operatoram ir tiesības vienpusēji izbeigt elektroenerģijas tirdzniecības vai sistēmas pakalpojumu līgumu, ja sistēmas operators ir saņēmis tirgotāja vai citas personas pieprasījumu par elektroenerģijas piegādi citam lietotājam attiecīgajā objektā un sistēmas operators par to paziņojis lietotājam un tirgotājam. Ja 15 dienu laikā pēc sistēmas operatora paziņojuma saņemšanas par elektroenerģijas lietotāja maiņu objektā lietotājs sistēmas operatoram apliecina vēlmi turpināt lietot elektroenerģiju objektā, sistēmas operators nekavējoties atjauno līdzšinējo lietotāju objektā, personai, kura bija iesniegusi pieprasījumu par elektroenerģijas piegādi attiecīgajā objektā, paziņo par pieprasījuma spēkā neesību, attiecīgi paziņojot to arī šīs personas izvēlētajam tirgotājam un lietotāja tirgotājam. Tirgotāja pienākums ir atjaunot līgumattiecības ar lietotāju, ja ir saņemts paziņojums no sistēmas operatora, un atcelt līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksu.

Līdz ar to šajā gadījumā rakstītāja brālis var slēgt elektroenerģijas līgumu ar elektroenerģijas tirgotāju, bet viņam ir jāņem vērā tas, ka pašreizējam līguma turētājam tiks nosūtīta vēstule, ka uz objektu ir pieteicies cits līguma slēdzējs un pašreizējam līguma turētājam ir tiesības 15 dienu laikā atsaukt līguma izbeigšanu. Ja pašreizējais līguma turētājs nepiekritīs līguma pārslēgšanai, jaunais līgums būs jāatsauc. Tādā gadījumā, ja pašreizējais līgumslēdzējs savu apsvērumu dēļ iebilst līguma slēgšanai, viņam būs jāapmaksā visi rēķini. Piemēram, ja šajā dzīvoklī kāds dzīvo un patērē elektrību, bet par to nemaksā, AS “Latvenergo” vērsīsies pie pašreizējā līguma turētāja, prasot parāda nomaksu.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas