E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7762
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Daudzbērnu ģimenes statuss

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2015
Ulla

Labdien! Mūsu ģimenē ir 3 bērni. Viens vīra bērns, kurš ir apgādībā no iepriekšējās laulības. Viens ir sievas bērns no iepriekšējām attiecībām un ir arī kopīgs bērniņš. Visi ir mūsu apgādībā. Kā šādā gadījumā var iegūt daudzbērnu ģimenes statusu?

A
atbild:
18. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Labklājības ministrija
Marika Kupče, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Daudzbērnu ģimenes statuss netiek piešķirts, taču Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1.panta 16.punktā ir noteikta daudzbērnu ģimenes definīcija. Tā paredz, ka  daudzbērnu ģimene ir ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnus, tai skaitā audžuģimenē ievietotus un aizbildnībā esošus bērnus.  

Tomēr minētajai definīcijai neatbilst jebkura ģimene, kurā aug trīs bērni. „Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktā definīcija izriet no Civillikuma 214.panta, kas paredz, ka pie ģimenes šaurākā nozīmē pieder laulātie un viņu bērni, kamēr tie vēl atrodas nedalītā saimniecībā,”  skaidro Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

„Ņemot vērā Civillikuma 177.pantā esošo aprūpes tiesību definējumu, lai ģimene atbilstu likumā noteiktajai daudzbērnu ģimenes definīcijai, tiesiski ir jābūt nodibinātai saitei, kas saistītu katru no laulātajiem ar otra laulātā bērniem. Attiecībā uz kopīgiem laulāto bērniem to apstiprina ieraksts civilstāvokļa aktu reģistrā par bērnu dzimšanu  (kur tiek ierakstīta informācija par bērnu vecākiem). Taču, ja laulātajiem bērni nav kopīgi, bet no iepriekšējām attiecībām, tad ģimene atbildīs likumā ietvertajai daudzbērnu ģimenes definīcijai, ja laulātais adoptēs laulātā bērnus, kuri tam ir no iepriekšējām attiecībām.”  

Vienlaikus Labklājības ministrijas pārstāve  uzsver: „Bērnu tiesību aizsardzības likumā ietvertā daudzbērnu ģimenes definīcija ir interpretējama kā minimālās prasības tās piemērotājiem. Valsts un pašvaldības institūcijas, nevalstiskās organizācijas, kā arī uzņēmēji atbilstoši savai darbības jomai un iespējām tiek aicināti izvērtēt iespēju noteikt plašāku personu loku, kam būtu sniedzams noteikta veida papildu atbalsts, daudzbērnu ģimenes definīciju pieskaņojot konkrētās jomas īpatnībām un ģimeņu ar bērniem vajadzībām, kā arī piemērojot atbalsta programmas daudzbērnu ģimenēm pēc iespējas plašāk.”

Jau šobrīd vairākos normatīvajos aktos ietvertais regulējums ļauj pretendēt uz daudzbērnu ģimenēm piešķiramiem atvieglojumiem arī personām, kurām pašām vai kopā ar laulāto vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem, proti, saņēmēju loks nav ierobežots ar otra laulātā  bērnu adopcijas faktu.

Piemēram, likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 5.pantā ietvertie atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem paredz, ka  nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 427 eiro dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1.janvārī ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem.  Turklāt minēto atvieglojumu piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem.

Savukārt persona, kurai pašai vai kopā ar laulāto vai kuras laulātajam apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni vai vairāk, ir tiesības saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumu 20% apmērā par vienu no tās īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli (Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 7.panta piektā daļa).

Daudzbērnu ģimenēm ir pieejami arī dažādi citi pakalpojumi un atvieglojumi. No 2014.gada augusta darbojas īpaša valsts veidota daudzbērnu ģimeņu atbalsta sistēma, kuras ietvaros ģimenes ar trim vai vairāk bērnu var interneta vietnē www.godagimene.lv pieteikties „3+ Ģimenes kartei”, kas ļauj saņemt dažādas atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā. Izsniedzot  t.s. Goda ģimenes karti, tiek piemērota paplašināta daudzbērnu ģimenes definīcija, un to var saņemt, ja personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) un personai un tās laulātajam un minētajiem bērniem ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā. Tiesības saņemt šādu karti ir abiem vecākiem. 

Faktiski „3+ Ģimenes karte” apliecina daudzbērnu ģimenes statusu, jo to izsniedz, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā esošo informāciju, norāda Labklājības ministrijas pārstāve.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas