E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3751
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kāda alimentu summa jāmaksā vecākam bezdarbniekam?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2014
silvijaklavina@inbox.lv

Ja cilvēkam nav darba, sakiet lūdzu, pēc vecāku vienošanās, cik jāmaksā alimenti bērnam?

A
atbild:
19. februārī, 2014
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Baiba Valentinoviča, Juridiskās nodaļas vadītāja

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu katram vecākam neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram bērnam, ir noteikts Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Atbilstoši minēto noteikumu 2.punktam, katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

1) katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanai –25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro mēnesī;

2) katram bērnam no 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 96 eiro mēnesī.

Gadījumā ja tiek pieprasīti uzturlīdzekļi lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu summu, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtē abu pušu ienākumus un izdevumus, mantas stāvokli, kā arī bērnu uzturam nepieciešamo izdevumu pamatojumu un pierādījumus, kas apstiprina minētos apstākļus.

Vēršam Jūsu uzmanību, ka personas mantas stāvoklis ietver ne tikai personas darba samaksu, bet arī tai pielīdzinātus maksājumus, personai piederošu kustamu un nekustamo mantu. Turklāt no tiesu prakses lietās par uzturlīdzekļu piedziņu izriet, ka gadījumos, kad atbildētājam nav oficiālu ienākumu, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa ņem vērā, vai atbildētājs ir darbspējīgā vecumā, kā arī to, kādas ir viņa iespējas gūt ienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas