NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. maijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ģimene
7
7

Turpina pieaugt trešo un arī ceturto bērnu īpatsvars dzimušo kopskaitā

LV portāla infografika.

Maijs Latvijā atnes ne tikai garākas dienas un spožāku sauli, bet arī skaistus svētkus mūsu māmiņām, vecmāmiņām, krustmātēm, vīramātēm un sievasmātēm, kuras sniedz nesavtīgu gādību, mīlestību un rūpes ģimenē un bērnu dzīvē ikdienā. Lai gan dažādās valstīs Mātes dienu svin atšķirīgos datumos, Latvijā atbilstoši likumam “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” māmiņas sveicam maija otrajā svētdienā.

Atzīmējot minētos svētkus, LV portāls apkopojis dažus statistikas datus par dzimstību Latvijā. 

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2023. gadā Latvijā pieauga bērnu skaits, taču dzimstība turpināja samazināties. Pērn piedzima 14 121 bērns, kas ir par 11,5% jaundzimušo mazāk nekā 2022. gadā. Atbilstoši statistikas datiem arī ģimeņu ar katru gadu kļūst arvien mazāk – aizvadītajā gadā Latvijā bija 492 052 ģimenes, kas ir par 3835 mazāk nekā 2022. gadā. Pagājušajā gadā no visiem ģimenes kodolu veidiem izplatītākais tips bija vientuļās mātes ģimene.

Plašāk par tēmu >>

Jaundzimušā mātes vidējais vecums 2022. gadā bija 30,3 gadi. Tas turpina pieaugt un 10 gadu laikā ir palielinājies par 1,3 gadiem.

Turpina palielināties trešo un arī ceturto bērnu īpatsvars dzimušo kopskaitā. 2022. gadā vairāk nekā puse pirmo un otro bērnu piedzima sievietēm ar augstāko izglītību. Arī trešie bērni vairāk dzima sievietēm ar augstāko izglītību. Savukārt ceturtie un nākamie bērni vairāk piedzima sievietēm ar vidējās un zemāku par vidējās izglītības līmeni.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI