E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33368
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Saskarsmes tiesības ar bērnu īstenošana

J
jautā:
21. jūlijā, 2024
Nikolajs

Labdien! Ar sievu esam šķīrušies. Kopš tā laika, kā arī agrāk viņa mani apmeloja, stāstīja citām personām par mani klajus melus. Ir kopīgs bērns. Viņa tagad manipulē ar bērnu. Kā un vai es varu saukt viņu pie atbildības? Esmu bezspēcīgs, nezinu ko darīt. Viņai, spriežot pēc visa, ir nopietni mentālās veselības traucējumi. 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024

Kopīgais bērns arī pēc laulības šķiršanas ir un paliek jūsu kopīgais bērns. Abiem vecākiem ir pienākums uzturēt un rūpēties par savu bērnu. Par to vecākiem jāvienojas, kad tiek šķirta laulība, ņemot vērā bērna labākās intereses, atbilstoši Civillikuma 179. pantā un Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteiktajam. 

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Minētais noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem. 

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība). Saskaņā ar Civillikuma 181. pantā noteikto jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.  

Strīdu gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, ja tāda vecāku starpā, šķirot laulību, nav noteikta, nosaka tiesa (civiltiesiskajā kārtībā), izprasot bāriņtiesas atzinumu. Bāriņtiesa primāri nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību atbilstoši Bāriņtiesu likuma 2. pantā noteiktajam. Bāriņtiesu kontakti ir pieejami šeit 

Tāpat jūs varat vērsties un saņemt konsultāciju, precīzi izklāstot visus lietas faktus, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā. Tās kontakti pieejami šeit. 

Papildus ieteicams izlasīt skaidrojumu par saskarsmes tiesību, kas pieejams šeit. 

Latvijā darbojas biedrība ģimenes atbalstam “Tēvi”, tās kontakti pieejami šeit 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas