E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4369
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu piedziņa pilnā apmērā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2014
Inga Šīmane

Labdien! Izšķīros ar bērna tēvu 2004.g., uzturlīdzekļi pēc vienošanās un maksātspējas tika noteikti 30.00Ls apmērā. No 2014.01.01. minimālie uzturlīdzekļi ir 96.00 eiro. Bērna tēvam ir noteikta invaliditāte uz 2 gadiem ar ierobežotu fizisku slodzi. Darbu viņš atrast/strādāt nevar. Uzturlīdzekļus maksā pēc iespējas 40 eiro apmērā. Kā man būtu jārīkojas dotajā situācijā, lai panāktu uzturlīdzekļu piedziņu pilnā apmērā?

A
atbild:
14. maijā, 2014
Laura Studente
LV portālam

Atbilstoši Civillikuma 179.pantam vecāku pienākums ir uzturēt bērnu. Tāpat Civillikuma 179.pantā norādīts, ka vecāku pienākums ir nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Šo minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu, un tas noteikts ar MK noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”.

Līdz ar to atbilstoši Civillikumam Jums ir tiesības pretendēt uz vismaz minimālajiem uzturlīdzekļiem. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Gadījumā ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Ja Jūsu rīcībā nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva, Jums ir tiesības celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Gadījumā ja Jūsu rīcībā ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam un saskaņā ar spriedumu no parādnieka tiek piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam mazākā apmērā, nekā noteikts MK noteikumu Nr.37, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu bērna uzturam. 

Savukārt, ja Jūsu rīcībā ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu un saskaņā ar spriedumu no parādnieka tiek piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam tādā apmērā, kāds noteikts MK noteikumu Nr.37 2.punktā, bet parādnieks maksā uzturlīdzekļus mazākā apmērā, Jums ir jāvēršas tiesā, lūdzot izsniegt izpildrakstu. Izpildraksts Jums jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam (zvērināta tiesu izpildītāja amata vietā (iecirknī) pēc parādnieka dzīvesvietas, darbavietas vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas), kurš veiks normatīvajos aktos noteiktās piedziņas darbības.

Vairāk informācijas par to, kā noformēt uzturlīdzekļu piedziņas prasību, varat atrast pievienotajos LV portāla skaidrojumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas