E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25232
Lasīšanai: 3 minūtes

Kas ietilpst uzturlīdzekļu summā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2022
AINĀRS

Labdien! Kā konkrēti drīkst izmantot tā saucamo bērna naudu? Jā, skaidrs, ka bērna vajadzību apmierināšanai. Bet, kas tieši zem šī visa ietilpst un kas ne? Ja pilnīgi konkrēti, kā iespējams likumīgi bijušajam vīram vai sievai (bet viņš, viņa ir otrs vecāks) bāriņtiesai pierādīt to, ka tiešām bērna nauda ir izmantota tikai bērna vajadzību apmierināšanai? Jau iepriekš liels paldies.

A
atbild:
14. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Uzturlīdzekļiem jāatbilst bērnu reālajām vajadzībām, kā arī vecāku mantas stāvoklim un spējām.

Uzturot savu bērnu, vecākiem var rasties šādi izdevumi: par mājokli (apsaimniekošanas pakalpojumi, apkure – vidēji 7 mēnešus gadā, gāze, elektrība, remontdarbi u. c.); izdevumi par telefonsakariem un internetu; par degvielu (piemēram, bērns jānogādā uz skolu, kursiem, pie ārsta utt.), pārtika (bērna ēdināšana mājās); medikamenti un vitamīni; apģērbs un apavi; grāmatas, kancelejas preces un skolas piederumi; kursi, ārpusskolas nodarbības, ekskursijas, vasaras nometnes; higiēnas preces; friziera pakalpojumi; mēbeles un tehnika (ņemot vērā, ka šādi pirkumi netiek veikti katru mēnesi, summas par tiem var sadalīt, piemēram, uz divpadsmit mēnešiem vai citu termiņu); kabatas nauda, neparedzēties izdevumi. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli.

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2011. gada 18. maija sprieduma lietā Nr. SKC-863/2011 ir norādīts: “Tiesa var atbrīvot lietas dalībniekus no pierādījumu iesniegšanas, ja tā atzīst par vispārzināmu, ka bērnam uzturēšanas izdevumos iekļaujami izdevumi par ēdienu, apģērbu, mājokli, higiēnas piederumiem utt. Tā kā šīm empīriskajām patiesībām (uz pieredzi pamatotajām patiesībām) nav faktisku apstākļu nozīmes, bet tās ir tikai secinājumi un loģiski slēdzieni no zināmiem faktiem, tad tās pusēm nav jāpierāda, bet pati tiesa izlieto empīriskās patiesības kā loģiska slēdziena locekļus (sal. Bukovskis V. Civilprocesa mācības grāmata. Rīga: Autora izdevums, 1933., 333.–336.lpp.) (Civilprocesa likuma 96.panta pirmā daļa).”

Ja ir šaubas par to, ka uzturlīdzekļu summa nav samērīga ar vienu vai abiem šiem kritērijiem, viens vecāks var mēģināt savstarpēji vienoties ar otru par summas samazināšanu (noslēdzot rakstveidā vienošanās savā starpā) vai arī vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu.

Ar atbildi uz jautājumu, vai viens vecāks var prasīt otram sniegt atskaites par uzturlīdzekļu summu izlietojumu, var iepazīties portālā iepriekš publicētajā rakstā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas