E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25547
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kompensācijas pieprasīšana kriminālprocesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2022
Tatjana

Labdien. Ja apgabaltiesa atcēla policijas lēmumu, kādā laika periodā vajag pieprasīt kompensāciju un kādai iestādei to pieprasīt?

A
atbild:
13. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma, turpmāk – KPL, 22. pantam personai, kurai ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums, ņemot vērā tās morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantisko zaudējumu, tiek garantētas procesuālās iespējas morālas un materiālas kompensācijas pieprasīšanai un saņemšanai.

Kompensāciju par cietušajam radīto kaitējumu paredz KPL 350. pants. Kompensācija ir krimināltiesisko attiecību noregulējuma elements, ko apsūdzētais samaksā brīvprātīgi vai uz tiesas nolēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu pamata. Ja cietušais uzskata, ka ar kompensāciju nav atlīdzināts viss radītais kaitējums, viņam ir tiesības prasīt tā atlīdzināšanu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Nosakot atlīdzības apmēru, jāņem vērā kriminālprocesā saņemtā kompensācija.

Pieprasot atlīdzību civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas. Nolēmums kriminālprocesā par personas vainu ir saistošs civillietu izspriešanā.

Tostarp valsts kompensāciju cietušajam izmaksā atbilstoši likumam “Par valsts kompensāciju cietušajiem”, kas paredz nodrošināt fiziskajai personai, kura Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu. Detalizētāk ar valsts kompensācijas izmaksas iespējām aicinu iepazīties oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” skaidrojumā par izmaksātajām valsts kompensācijām cietušajiem 2021. gadā.

Tā kā jautājuma izklāstā viennozīmīgi nav skaidrs, par kādu kompensāciju tiek prasīta atbilde, aicinātu jūs rūpīgi iepazīties un izlasīt apgabaltiesas spriedumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas