SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
22. februārī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tieslietas
10
10

Izmaksātās valsts kompensācijas cietušajiem 2021. gadā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viens no atbalsta veidiem, kuru valsts sniedz noziegumos cietušajiem, ir valsts kompensācijas izmaksāšana. Par godu Eiropas dienai noziegumos cietušajiem LV portāls infografikā apkopojis Juridiskās palīdzības administrācijas pārskatā “Valsts kompensācija cietušajiem: 2021. gada darbības rādītāji” sniegtos statistikas datus, tostarp skaidro, kam ir tiesības un cik ilgā laikā jāiesniedz pieprasījums uz valsts kompensāciju, kā arī to, kāds ir tās apmērs un kur cietušajiem meklēt atbalstu.

Tiesības saņemt valsts kompensāciju ir personai, kura atzīta par cietušo kriminālprocesā, ja tīša noziedzīgā nodarījuma rezultātā iestājusies personas nāve, cietušajam nodarīti smagi, vidēji smagi miesas bojājumi, aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība, cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris vai inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Lai saņemtu valsts kompensāciju, personai ir jāaizpilda un jāiesniedz Juridiskās palīdzības administrācijā (JPA) valsts kompensācijas pieprasījuma veidlapa (pieprasījuma veidlapu un tās paraugu var meklēt šeit), kurai jāpievieno dokumenti:

  • procesa virzītāja izziņa, ja valsts kompensācijas pieprasīšanas brīdī kriminālprocesā nav pieņemts galīgais nolēmums;
  • spēkā stājies galīgais procesa virzītāja nolēmums, ja valsts kompensācijas pieprasīšanas brīdī kriminālprocess ir pabeigts vai stājies spēkā procesa virzītāja lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu personu nereabilitējošu apstākļu dēļ.

Saskaņā ar JPA sniegto informāciju valsts kompensācija netiek izmaksāta, ja:

  • tā pieprasīta nepamatoti;
  • ir nokavēts valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņš, izņemot gadījumus, kad termiņš nokavēts attaisnojošu iemeslu dēļ;
  • konstatēts, ka cietušais, pieprasot valsts kompensāciju, apzināti sniedzis nepatiesas ziņas;
  • cietušais ir saņēmis no noziedzīga nodarījuma izdarītāja atlīdzību, kuras apmērs pārsniedz likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” paredzēto valsts kompensācijas apmēru vai ir vienāds ar to.

Atbilstoši likuma “Par valsts kompensāciju cietušajiem” 1. pantam normatīvā akta mērķis ir nodrošināt fiziskajai personai, kura Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu.

Valsts kompensāciju cietušajiem izmaksā JPA saskaņā ar likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” un Ministru kabineta noteikumos Nr. 869 “Juridiskās palīdzības administrācijas nolikums” noteikto.

JPA pārskatā “Valsts kompensācija cietušajiem: 2021. gada darbības rādītāji” (turpmāk – pārskats) ir apkopojusi administrācijas funkcijas izpildes rezultatīvos rādītājus. Saskaņā ar JPA sniegto informāciju:

  • 2021. gadā JPA saņemti 680 valsts kompensācijas pieprasījumi;
  • valsts kompensācijās izmaksāti 1 228 571,21 eiro (par 9% vairāk nekā 2020. gadā).

Savukārt valsts budžetā no noziedzīga nodarījuma izdarītājiem piedzīti 303 076,52 eiro.

JPA secinājusi, ka pakalpojuma nodrošināšana un pieejamība nav būtiski ietekmēta Covid-19 izplatības pārvaldības saistīto ierobežojumu dēļ. Proti, JPA valsts kompensācijas izmaksu turpinājusi nodrošināt arī valstī noteikto ierobežojumu laikā, veicot klientu apkalpošanu attālināti.

Konsultācijas par valsts kompensācijas pieprasīšanas kārtību un nosacījumiem bez maksas var saņemt JPA, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801.

Savukārt Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes”, izpildot valsts pārvaldes uzdevumu, nodrošina bezmaksas konsultācijas pa tālruni 116006 (katru dienu no plkst. 12.00 līdz 22.00), sniedzot:

  • emocionālo un psiholoģisko atbalstu noziedzīgos nodarījumos cietušajiem;
  • informāciju par cietušo procesuālajām tiesībām (piemēram, par tiesībām kriminālprocesā, tiesībām uz kaitējuma atlīdzinājumu, valsts kompensāciju u. c.);
  • informāciju par iespējamajiem pakalpojumiem noziedzīgos nodarījumos cietušajiem.

Vienlaikus Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” sniedz informāciju par cietušo tiesībām un atbalsta pakalpojumiem arī tīmekļvietnē www.cietusajiem.lv.

UZZIŅAI

LV portāls atgādina, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs ik gadu 22. februārī tiek atzīmēta Eiropas diena noziegumos cietušajiem.

Par godu šai dienai Latvijā otrdien, 22. februārī, no plkst. 10.00 līdz 16.00 norisināsies tiešsaistes seminārs un ekspertu diskusija “Eiropas dienas noziegumos cietušajiem 2022. Pieejamais atbalsts, cietušā izaicinājumi un vajadzības ceļā uz tiesību aizstāvību un sociālo rehabilitāciju. Valsts iestāžu un nevalstisko organizāciju loma ceļā uz pilnvērtīgu nozieguma seku novēršanu un preventīvo darbību”.

Seminārā tiks aplūkotas tādas tēmas kā noziegumi internetā, ekonomiskie noziegumi, fiziskais kaitējums, atlīdzība, izlīgums, vardarbība ģimenē, vardarbība pret bērnu un cilvēktiesības.

LV portāls: “Uzzini par atbalsta iespējām noziedzīgos nodarījumos cietušajiem”

Kā norāda JPA, seminārā piedalīsies arī JPA administrācijas pārstāvji, kuri informēs par valsts kompensāciju izmaksāšanas problemātiku un juridiskās palīdzības nodrošināšanu aizsardzībai no vardarbības.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI