E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15026
Lasīšanai: 2 minūtes
1
7
1
7

Vai var lūgt sniegt atskaiti par uzturlīdzekļu izlietojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2018
Agris

Labdien! Gribētu zināt šādu jautājumu: man valsts bijušajai sievai maksā alimentus, taču man liekas, ka tā nauda aiziet kur citur, nevis bērnam, vai es drīkstu pieprasīt viņai čekus par pirkumiem bērnam?

A
atbild:
10. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesību normās nav paredzētas tiesības vienam no vecākiem prasīt atskaiti par maksāto uzturlīdzekļu izlietojumu. Ņemot vērā Civillikuma 177. panta ceturtajā daļā iekļauto definīciju, ko nozīmē bērna aprūpe, bērnam uzturēšanas izdevumos iekļaujami izdevumi par ēdienu, apģērbu, mājokli, higiēnas piederumiem, veselības aprūpi, izglītību, tai skaitā bērnudārzu, garīgai un fiziskai attīstībai nepieciešamām aktivitātēm, transporta izdevumi utt. Tiesu praksē lietās par uzturlīdzekļu piedziņu valstī noteiktajā minimālajā apmērā prasītāji ir atbrīvoti no pierādījumu iesniegšanas. Ņemot vērā, kādas ir izmaksas katrai no minētajām izdevumu pozīcijām, uzturlīdzekļi minimālajā apmērā nodrošina tikai bērna pamatvajadzības.

Taču tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, saskaņā ar Civillikuma 181. panta otro daļu ir tiesības saņemt ziņas par savu bērnu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas