E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33839
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Pārcelšanās ar bērnu uz dzīvi Latvijā

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Elizabete

Sveiki! Situācija tāda, ka šobrīd dzīvoju ārvalstī ar bērnu un viņa tēvu, ar kuru neesam precējušies. Ir vēlme ar bērnu atgriezties Latvijā, bet bērna tēvs to nevēlas un grib palikt ārvalstī. Vai es kā bērna mamma drīkstu ar bērnu pārcelties uz dzīvi Latvijā? Vai ir nepieciešams kārtot kādus dokumentus? 

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Abiem vecākiem ir vienādas tiesības attiecībā uz kopīgā bērna uzturēšanu, audzināšanu un arī saskarsmi ar viņu. Vecākiem ir pienākums uzturēt un rūpēties par savu bērnu līdz viņa pilngadībai (18 gadu vecumam). Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem. Par kopīgā bērna uzturēšanu vecākiem ir jāvienojas, ņemot vērā bērna labākās intereses, atbilstoši Civillikuma 179. un 182. pantā un Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteiktajam.  

Tā kā vecāku starpā pastāv domstarpības par dzīvesvietas valsti, vienošanos par turpmāko bērna aizgādnību, t. sk. uzturlīdzekļiem, nepieciešams noformēt rakstveidā. Tāpat būtu ieteicams informēt citus tuviniekus, ja bērna tēvs nav Latvijas valstspiederīgais, piemēram, bērna vecvecākus no tēva puses, par dzīvesvietas valsts maiņu, lai neveidotos situācija, ka esat bērnu no valsts izvedusi vienpersoniski (nolaupījusi).  

Lai no ārvalsts atgrieztos Latvijas Republikā, jums un bērnam ir vajadzīgi ceļošanai derīgi dokumenti: pase (abiem), kā arī bērna dzimšanas apliecība. Ar papildu jautājumiem par ieceļošanu Latvijā jums ir tiesības vērsties Latvijas Republikas konsulārajā pārstāvniecībā vai vēstniecībā attiecīgajā valstī. 

Latvijā jums ir jādeklarē sava un bērna dzīvesvieta, lai jums un bērnam būtu pieejams ģimenes ārsts, lai bērnu varētu reģistrēt, piemēram, pirmsskolas izglītības iestādē, kā arī saņemtu citus konkrētajā pašvaldībā pieejamos sociālos pakalpojumus. Deklarēt dzīvesvietu Latvijā iespējams arī attālināti, izmantojot portālu Latvija.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas