E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3425
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Grūtniecei Darba likums nosaka īpašas tiesības

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2013
Ilze Kalace

Kādas ir grūtnieces darba tiesības darbavietā? Strādāju arī nakts maiņas, bet nejūtos labi. Ginekologs saka, nevar tādu izziņu uzrakstīt, lai mani atbrīvotu no nakts maiņām. Vai pietiktu ar rakstisku iesniegumu darba devējam, ka grūtniece vēlas strādāt nepilnu darba laiku (balstoties uz Darba likuma 134.pantu)? Kā rīkoties ieteicamāk šajā situācijā?

A
atbild:
13. janvārī, 2014
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 138.panta 6.daļai aizliegts nodarbināt nakts laikā personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, ja ir ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai. 

Darba likuma 134.panta 2. un 3.daļa paredz pienākumu darba devējam noteikt nepilnu darba laiku, ja to pieprasa grūtniece, sieviete pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, kā arī darbinieks, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam.

Uz darbinieku, kas nodarbināts nepilnu darba laiku, attiecināmi tādi paši noteikumi kā uz darbinieku, kas nodarbināts normālu darba laiku.

Tas nozīmē, ka Jums būtu jāgriežas pie sava ārsta ar lūgumu, pamatojoties uz Darba likuma 138.panta 6.daļu, izsniegt atzinumu, kas iesniedzams darba devējam. Sekojoši jāvēršas pie darba devēja ar rakstisku iesniegumu noteikt nepilnu darba laiku, norādot vēlamo dienas vai nedēļas darba laiku, piemēram, sešas stundas dienā. Darba devējam nav tiesību Jums atteikt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas