E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34033
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Virsstundu darba aprēķināšana, ja pārskata periodā bijis atvaļinājums un darbnespēja

J
jautā:
25. septembrī, 2024
Aiga

Labdien! Es strādāju pēc summētā darba grafika, ir nolīgta akorda alga, bet, kad ir apkopes, tad maksā stundu likmi. Jūlijā es visu mēnesi biju uz darbnespējas lapas, tas nozīmē, ka man nebija virsstundu,  viss mēnesis bija pa 8 h, sanāk 184 h mēnesī. Augustā darbnespējas lapa turpinājās līdz 16.08. Tas sanāk 96 h pa 8 h, un septiņas darba dienas man bija atvaļinājums, kas sanāk 56 h, un strādāju vēl trīs dienas, kur kopējais stundu skaits bija 29. Kopā sanāk 181 h, kurā normālais stundu skaits bija 176, tātad 5 h ir virsstundas. 
​​​Septembrī normālais darba stundu skaits bija 168, es nostrādāju 199 h, sanāk, ka virsstundas ir 31 h. Vai es pareizi rēķinu, ka man trijos mēnešos nostrādātas 36 virsstundas? 

A
atbild:
Šodien
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Summētā darba laika organizācijas gadījumā svarīgi elementi ir pārskata periods un darba grafiks. Veidojot grafiku, darba devējam ir pienākums sabalansēt darbinieka darba un atpūtas laiku atbilstoši konkrētajam darbiniekam noteiktajam normālajam darba laikam pārskata periodā. Summētā darba laika organizācija ir piesaistīta normālajam darba laikam, proti, darbinieka faktiski nostrādātais darba laiks tiek salīdzināts ar attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku – astoņām vai septiņām stundām dienā, 40 vai 35 stundām nedēļā. Šāds normālā darba laika attiecināmības princips nostiprināts tiesu praksē. Darbinieka attaisnota prombūtne, piemēram, atvaļinājums, darbnespēja u. tml., normālā darba laika stundu daudzumā netiek ieskaitīta. Lai aprēķinātu darbinieka individuālo normālā darba laika stundu daudzumu, kas darbiniekam būtu jānostrādā viņam noteiktajā pārskata periodā, lai neveidotos virsstundas, no attiecīgā pārskata perioda normālā darba laika stundām jāatņem konkrētajam darbiniekam noteiktā normālā darba laika stundu daudzums attaisnotās prombūtnes laikā. Ja pārskata periodā darbinieka nostrādāto stundu skaits pārsniedz darbinieka normālo darba laiku, konstatējams virsstundu darbs.  

Pamatojoties uz iepriekš minēto, kā arī izvērtējot aprakstīto situāciju, secināms, ka jums ir nolīgts normālais darba laiks piecu dienu darba nedēļas ietvaros ar summētā darba laika organizāciju un noteikts pārskata periods trīs mēneši.  

Normālais darba laiks trīs mēnešu pārskata periodā no 2024. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim ir 528 stundas (normālais darba laiks jūlijā 184 stundas + normālais darba laiks augustā 176 stundas + normālais darba laiks septembrī 168 stundas). Pārskata periodā jūs: 

  • no 1. jūlija līdz 16. augustam bijāt pārejošā darbnespējā; 
  • septiņas darba dienas (56 stundas) izmantojāt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. 

Līdz ar to jānosaka normālā darba laika stundu daudzums attaisnotas prombūtnes laikā, par ko ir jāsamazina pārskata perioda normālais darba laiks, kas jums būtu jānostrādā. Laikā no 2024. gada 1. jūlija līdz 16. augustam normālajā darba laikā ir 35 darba dienas (35 darba dienas × 8 stundas = 280 stundas). Nav informācijas par precīzu ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periodu, bet, vadoties pēc norādītā izmantoto darba dienu skaita atvaļinājuma laikā, turpmāk piemērā pieņemsim, ka ikgadējais atvaļinājums izmantots laikā no 2024. gada 19. augusta līdz 27. augustam, kur normālajā darba laikā ir 7 darba dienas (7 darba dienas × 8 stundas = 56 stundas). Normālā darba laika stundu skaits 528 stundas par atvaļinājuma un darbnespējas laiku jāsamazina par 336 stundām (280 stundas + 56 stundas). Tādējādi jūsu individuālais normālais darba laiks pārskata periodā no 2024. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim pēc iepriekš norādītajām attaisnotajām prombūtnēm ir 192 stundas un darbs, kas veikts virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Attiecīgi, ja pārskata periodā no 2024. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim nostrādātas 228 stundas (augustā 29 stundas un septembrī 199 stundas), tad konkrētajā pārskata periodā konstatējams virsstundu darbs 36 stundas. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas