E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28356
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja atbildētājs nepilda tiesas spriedumā noteikto pienākumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Jānis

Ar tiesas spriedumu civillietā par pienākumu ir uzlikts izpildīt līguma noteikumus, proti, kvalitatīvi atjaunot mājas sienu. Kur vērsties un kā rīkoties, lai spriedums tiktu izpildīts, jo atbildētājs to ignorē un neko nedara?

A
atbild:
18. janvārī, 2023

Pēc tam, kad būs iztecējis spriedumā noteiktais saistību labprātīgais izpildes termiņš un tas netiks izpildīts, jums ir tiesības pieprasīt sprieduma piespiedu izpildi, ko veic zvērināti tiesu izpildītāji (turpmāk – ZTI).

Tiesu izpildītāju likumā ir noteikts, ka ZTI ir valsts amatpersonas, kurām jāpanāk tiesas sprieduma izpilde aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Parāda piedziņa (sprieduma izpilde), ka arī saistību piespiedu izpilde ar tiesu izpildītāja starpniecību notiek piespiedu kārtā, pamatojoties uz izpildu dokumentu, kas visbiežāk izdots pēc tiesas sprieduma.

Zvērinātu tiesu izpildītāju kontakti ir pieejami sadaļā “Meklēt tiesu izpildītāju” šeit. Zvērināts tiesu izpildītājs ir jāmeklē pēc piekritības. Piekritības faktori ir parādnieka deklarētā dzīvesvietas adrese vai mantas atrašanās vieta.

Sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”.

Vairāk par tiesu nolēmumu piespiedu izpildes kārtību varat uzzināt LV portāla veidotā raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tiesas nolēmumu izpilde”, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas