E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29257
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Patstāvīga braukšana ar mācību atļauju ir transportlīdzekļa vadīšana bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām

J
jautā:
23. aprīlī, 2023
Leo

Vai personai, kura pirmo reizi tiek pieķerta, braucot ar B kategorijas automašīnu (skaidrā stāvoklī) tikai ar “baltajām tiesībām”, var tikt atņemtas mācību tiesības un uzlikts liegums nokārtot B kategorijas tiesības uz kādu laiku?

A
atbild:
22. maijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

“Baltās tiesības” (braukšanas mācību atļauja) paredzētas vienīgi mācību braukšanai. Tas nozīmē, ka blakus jābūt personai, kura apmāca vadīt transportlīdzekli un kam ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība ar minimālo stāžu - trīs gadi. Patstāvīgi braukt ar braukšanas mācību atļauju nedrīkst, jo šāda situācija ir pielīdzināma transportlīdzekļa vadīšanai bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Ne velti arī mācību braukšanas laikā par transportlīdzekļa vadītāju tiek  uzskatīta persona, kura apmāca jeb kurai ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība ar minimālo stāžu - trīs gadi.

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas 1. punktam par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas), transportlīdzekļa vadītājam tiek piemērots naudas sods  no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (280–570 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas