E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34002
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga lemt par autostāvvietas lietošanas kārtību

J
jautā:
23. septembrī, 2024
Rolands

Labdien! Esmu dzīvokļa īpašuma īpašnieks un arī zemes kopīpašuma īpašnieks. Ņemot vērā, ka ēka atrodas uz zemes īpašuma, kas ir kopīpašums, visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības izpirkt zem dzīvokļu ēkas esošās zemes domājamās daļas. Lielākā daļa īpašnieku nav to izdarījuši. Uz kopīpašuma zemes atrodas pie ēkas izvietota autostāvvieta, ēkas apsaimniekotājs līdz šim to ir uzturējis kārtībā ar dzīvokļu īpašnieku piekrišanu. Ņemot vērā, ka zemes kopīpašums daļēji pieder dzīvokļu īpašniekiem un daļēji trešajai personai, vai zemes kopīpašuma īpašnieki drīkst pieņemt lēmumu par autostāvvietas noteikumiem: noteikt, ka dzīvokļu īpašnieku kopības izdotās atļaujas ir derīgas, un/vai noteikt maksu par stāvvietas izmantošanu? Ja stāvvietu drīkst iznomāt dzīvokļu īpašniekiem, vai ēkas apsaimniekotājs drīkst iekasēt un noguldīt iegūto naudu ēkas uzturēšanas/remonta darbiem? Paldies par sniegto atbildi. 

A
atbild:
11. oktobrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

No jautājuma secināms, ka zemes gabals ir kopīpašums; dzīvojamā māja un zemes gabals ir atsevišķi īpašumi ar dažādu īpašnieku sastāvu. Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu (Civillikuma 1068. pants). Ja dzīvokļu īpašnieku kopība uz zemes gabala vēlas ierīkot automašīnu stāvvietu, tad to ieteicams atrunāt zemes nomas līgumā, kas tiek slēgts starp zemes gabala kopīpašniekiem un dzīvokļu īpašnieku kopību.  

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga lemt par autostāvvietas lietošanas kārtību un pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldnieku vai kādu citu personu pārvaldīt autostāvvietu (piemēram, izdot atļaujas, iekasēt maksu, veikt autostāvvietas labiekārtošanu). 

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība gūst ienākumus no maksas par autostāvvietas lietošanu, tad tā kvalificējama kā dzīvokļu īpašnieku kopības saimnieciskā darbība. Dzīvokļu īpašnieku kopības gūtie ienākumi no saimnieciskās darbības izlietojami Dzīvokļa īpašuma likuma 15.2 panta trešajā daļā noteiktajiem mērķiem, tai skaitā iemaksai dzīvokļu īpašnieku kopības uzkrājumu fondā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas