E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33755
Lasīšanai: 2 minūtes

Līguma noformēšana

J
jautā:
02. septembrī, 2024
Sandra

Labdien! Sagatavojot līgumu, līguma beigās tiek minēts šāds punkts: līgums ir sastādīts X eksemplāros, katrs uz Y(YY) lappusēm. Vai jāraksta tik lappušu, cik norādīts līguma numerācijā, vai cik reāli lapu sanāk? Vai Y iekļauj arī pielikumu, kas netiek numurēts? Vai par pielikumu raksta atsevišķu teikumu? Vai lappuses un lapas ir kaut kas atšķirīgs? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024

Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas prasības ir noteiktas Dokumentu juridiskā spēka likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 558 Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība. Tomēr noteikumi Nr. 558 neregulē līgumu slēgšanas kārtību, jo šos jautājumus regulē citi normatīvie akti. Līdz ar to privāttiesisko līgumu slēgšanā pastāv līguma formas izvēles brīvība, ja vien speciālajos normatīvajos aktos nav paredzētas īpašas prasības kādam noteiktam līguma veidam.  

Līdz ar to nav noteikts, ka līgumā obligāti būtu jāiekļauj punkts ar norādi uz līguma apjomu, kā arī kādā veidā apjoms jānorāda. Tā ir līguma sagatavotāju brīva izvēle. 

Y (lappušu/lapu skaits) parasti norāda uz numurētajām lappusēm līgumā. Ja līgumam ir pielikumi, kas netiek numurēti kopā ar galveno dokumentu, tad tie parasti netiek ieskaitīti Y skaitā un par tiem var rakstīt atsevišķu teikumu, lai norādītu to klātbūtni un skaitu. 

“Lappuse” un “lapa” ir atšķirīgi jēdzieni. Lapa ir fiziska papīra loksne, un tai ir divas puses jeb lappuses. Tāpēc katrai lapai ir divas lappuses – priekšējā un aizmugurējā. Dokumentos parasti atsaucas uz lappusēm, nevis lapām, jo skaita atsevišķas puses, nevis fiziskās loksnes. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas