E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33731
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā maksāt par atkritumu izvešanu

J
jautā:
27. augustā, 2024
Daiga

Labdien! Nopirku dzīvokli mājā, kuru apsaimnieko pārvaldnieks. Iepriekšējā dzīvesvietā (arī dzīvoklī) maksāju par atkritumu izvešanu atbilstoši dzīvoklī deklarētajām personām. Summa bija ap 14 eiro divām personām. Šobrīd dzīvoju viena, maksāju tos pašus 14 eiro, jo maksa ir sadalīta uz dzīvokļiem, nevis deklarētajām personām, kas vienlaikus nozīmē, ka apmaksāju citu kaimiņu atkritumus, kuri dzīvokļos nedzīvo vieni. Vai apsaimniekotājam nav jāievēro šis likums: ja māju nav savā apsaimniekošanā pārņēmusi dzīvokļu īpašnieku kopība un pieņēmusi īpašu kārtību, kā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par komunālajiem pakalpojumiem, tad spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”; ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu? Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ja dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, tad Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 17. punktā ir noteikta maksas aprēķina kārtība par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji. 

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizācijas pakalpojumus aprēķina šādi: 

  • ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kura veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma. Ja dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, aprēķinu veic kā par vienu deklarēto personu. Ja ziņas par deklarēto personu ir anulētas, pārrēķinu par iepriekšējiem norēķinu periodiem neveic; 
  • ja atsevišķais īpašums ir neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, – par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu atbilstoši ar pakalpojuma sniedzēju individuāli noslēgtā līguma nosacījumiem. Līdz šāda līguma noslēgšanai apmaksājamās daļas apmēru nosaka pārvaldnieks. Apmaksājamās daļas apmēru par asenizāciju nosaka pārvaldnieks, ņemot vērā neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas lietošanas mērķi.

Vairāk par komunālajiem pakalpojumiem, kas nav mērāmi, varat lasīt LV portāla publikācijā “Kā dzīvokļu īpašnieki maksā par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi”. 

Lai saprastu, kāpēc jums tiek aprēķināta konkrēta maksa par atkritumu apsaimniekošanu, ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 136 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas