E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4945
Lasīšanai: 3 minūtes
1
18
1
18

Ja urbums dziļāks par 20 metriem, vajadzīga komersanta licence

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2014
Ilze

Sveicināti! Esmu dzirdējusi, ka privātpersonai, kas vēlas ierīkot ūdens dziļurbumu, kas pārsniedz 20 metrus, nepieciešama atļauja (saskaņojums ar valsts institūcijām), bet neatrodu nevienā normatīvajā aktā, kur tas būtu pateikts. Lūdzu skaidrot dziļurbuma ierīkošanas tiesisko regulējumu.

A
atbild:
14. augustā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts vides dienests
Kārlis Kosītis, Licenču daļas eksperts

Likuma „Par zemes dzīlēm” 11.pants nosaka:

„(1) Zemes īpašnieki vai pilnvarotās personas zemes dzīles, izņemot ogļūdeņražus, sava zemes īpašuma robežās izmanto bez zemes dzīļu izmantošanas licences vai bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas šādos gadījumos:

1) iegūstot šā likuma pielikumā noteiktos bieži sastopamos derīgos izrakteņus kopējā platībā līdz 0,5 hektāriem un līdz 2 metru dziļumam, ja iegūtos derīgos izrakteņus izmanto sava zemes īpašuma robežās;

2) ierīkojot un izmantojot grodu akas un ūdens ieguves urbumus dziļumā līdz 20 metriem, ja diennaktī paredzēts iegūt ne vairāk kā 10 kubikmetrus pazemes ūdeņu.”

Tātad zemes dzīļu izmantošanas licence un ar to saistītās formalitātes nav nepieciešamas, ja dziļurbums nepārsniedz 20 metru dziļumu.

Valsts vides dienesta Licenču daļas eksperts Kārlis Kosītis LV portālam sniedza šādu skaidrojumu:

„Ja cilvēks vēlas dziļurbumu ierīkot savā zemes īpašumā, viņam pašam formalitāšu kārtošanā faktiski nekas nav jādara, bet jānoslēdz līgums ar juridisku personu – komersantu, kurš šo urbumu ierīkos.

Lai izvēlētos pakalpojuma sniedzēju, atliek izpētīt piedāvājuma tirgu, atlasot firmu, kas atrodas tuvāk urbuma vietai vai pēc citiem kritērijiem. Šo izvēli var atvieglot mūsu iestādes mājaslapā atrodamās firmas, kuras saņem licences dziļurbumu ierīkošanai. Tālāk nepieciešamos saskaņojumus ar iestādēm veic paši komersanti.

Kad noslēgts līgums par urbuma ierīkošanu attiecīgajā zemesgabalā, uzņēmuma speciālisti izpēta, cik dziļš urbums nepieciešams, kādu ūdens apjomu klientam nepieciešams piegādāt, kā arī citus apstākļus, un pēc tam Valsts vides dienestam iesniedz nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu licenci urbuma ierīkošanai.

Mūsu pārvaldes speciālisti izvērtē, vai šajā vietā drīkst ierīkot dziļurbumu, vai tā nav īpaši aizsargājama teritorija, vai nav citu apgrūtinājumu. Ja atzinums ir pozitīvs, komersantam izsniedzam licenci.

Komersants ierīko urbumu, sastāda urbuma pasi, kuru iesniedz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.”

Licenču izsniegšanas kārtību regulē Ministru kabineta noteikumi Nr.696 „Zemes dzīļu izmantošanas licenču un bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas izsniegšanas kārtība”.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas