E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23252
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai bērnu laukumu var norobežot ar nolietotām automašīnu riepām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2021
Artūrs

Labdien! Imantā kopā ar daudzām citām vietējām ģimenēm noorganizējām pagalma bērnu laukumiņa rekonstrukciju par saviem līdzekļiem, viss ir pilnībā saskaņots ar RNP, jautājums ir par vienu konkrētu niansi: ierīkojām tādu kā sētiņu apkārt laukumiņam no dabā savāktām riepām, kas tiks nokrāsotas košās krāsās, tām dodot otru dzīvi, lai novērstu neapdomīgu smēķētāju laukuma šķērsošanu smēķējot. Vienai kaimiņienei pret mūsu risinājumu ir iebildumi, un viņa arī bija izsaukusi policiju, policisti mums nemācēja atbildēt, vai šādi riepas izmantot ir likumīgi, apmainījāmies kontaktiem un vēl sazināsimies, kad mēs būsim šo noskaidrojuši. Vai šāds risinājums ir likumīgs vai arī uzskatāms par dabai kaitīgu un tādēļ nelegālu?

A
atbild:
12. oktobrī, 2021
Valsts vides dienests
Daina Vārpiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts vides dienests novērtē iedzīvotāju iniciatīvu sakopt apkārtējo vidi. Pašu veidotiem labiekārtošanas elementiem, tostarp bērnu laukuma labiekārtošanā, var izmantot personīgā transporta vai apkārtējā vidē atrastas nolietotas automašīnu riepas. Jāņem vērā, ka šādam vai līdzīgam labiekārtošanas projektam nolietotās riepas noteikti nedrīkst iegūt no citām personām.

Būtiski, lai pagalma labiekārtošanas projektā riepas ir paredzēts nostiprināt un tās vēlāk nemētātos apkārt, piegružojot apkārtni. Izmantotajam riepu daudzumam jābūt samērojamam ar labiekārtošanas ieceri, tāpat arī šāda izmantošana nevar pasliktināt publiskās ārtelpas estētiku, bet šajā gadījumā, pēc iedzīvotāju teiktā, projektu ir izvērtējis un apstiprinājis arī “Rīgas namu pārvaldnieks”. Vienlaikus jānorāda, ka šādu labiekārtošanas darbu veikšanu regulē būvniecības normatīvie akti. Tāpēc šāda darbība jāsaskaņo ar pašvaldības par būvniecību atbildīgajām iestādēm, lai tiktu nodrošināts, ka tiek ievēroti būvniecību regulējošie normatīvie akti.

Tajā pašā laikā šāda darbība nevar aizstāt atkritumu apsaimniekošanas darbības, jo riepas jānodod apsaimniekotājiem, lai pārstrādātāji tās var izmantot gumijas materiālu ražošanai, tostarp tādu, no kuriem veido labiekārtojuma elementus bērnu laukumiem. Papildus jāatzīmē, ka nolietoto riepu pārstrādi var veikt tikai atkritumu apsaimniekotājs, kurš ir saņēmis attiecīgu A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļauju (saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas