E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14856
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par grantskarjera darbību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2018
Kristīne

Labdien! Jautājums par grantskarjera darbību. Ar manu īpašumu robežojas grantskarjers, kurš veic darbus līdz ar īpašuma robežu. Nav ievērots attālums 200 m no dzīvojamās mājas, nemaz nerunājot par atkāpi no robežas saskaņā ar izstrādes dziļumu. Pašvaldība atbild, ka grantskarjera projekts apstiprināts 2012. gadā, bet likums par 200 m attālumu pieņemts 2014. gadā. Ja darbība notiek 2018. gadā, vai viņi drīkst strādāt pēc 2012. gada likumiem?

A
atbild:
06. augustā, 2018
Valsts vides dienests
Vita Līcīte, Uzraudzības departamenta vecākā inspektore

Zemes dzīļu izmantošanu Latvijā regulē likums “Par zemes dzīlēm” un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta (MK) noteikumi. Derīgo izrakteņu ieguves kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 570 “Derīgo izrakteņu ieguves kārtība”.

Iepriekš minētie normatīvie akti nenosaka derīgo izrakteņu ieguves attāluma aprobežojumus līdz dzīvojamai mājai. MK noteikumos Nr. 570, kas stājās spēkā ar 25.08.2012., ir nosacījums par drošības zonu gadījumos, kad licences laukuma robeža sakrīt ar zemes īpašuma robežu. Šādos gadījumos projektā paredz drošības zonu, kas nodrošina ieguves neveikšanu joslā, kas ir mazāka par 50% no izstrādes kāples augstuma (43. punkts). Iepriekšējie derīgo izrakteņu ieguves kārtību reglamentējošie MK noteikumi šādu drošības zonu neparedzēja.

Ierobežojumus derīgo izrakteņu ieguves attālumam līdz īpašumam vai dzīvojamai mājas atsevišķas pašvaldības ir noteikušas savos saistošajos noteikumos.

Ja tiek iegūti smilts-grants vai citi bieži sastopamie derīgie izrakteņi, derīgo izrakteņu ieguves veikšanai ir jāsaņem vietējās pašvaldības izsniegta atļauja (atsevišķos likumā noteiktos gadījumos Valsts vides dienesta izsniegta licence), kurā pašvaldība var noteikt ierobežojumus saskaņā ar saviem saistošajiem noteikumiem. Bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauja piešķir adresātam tiesības izmantot zemes dzīles noteiktās robežās, noteiktu laiku, ievērojot atļaujas nosacījumus.

Papildus atļaujai derīgo izrakteņu ieguvei ir jāizstrādā derīgo izrakteņu ieguves projekts atbilstoši MK noteikumu Nr. 570 prasībām. Projektā iestrādā arī bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas nosacījumus.

Ja derīgo izrakteņu ieguves projekts ir izstrādāts pirms MK noteikumu Nr. 570 stāšanās spēkā un tas nav pretrunā ar bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas nosacījumiem, projekts ir spēkā līdz tā īstenošanas beigām.

Ja projekts ir izstrādāts un saskaņots pirms MK noteikumu Nr. 570 stāšanās spēkā un pašvaldība nav grozījusi bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauju, projekts ir spēkā, un ieguvējs ir tiesīgs turpināt ieguvi, neveicot grozījumus projektā.

Detalizētāk jautājumu nevaram komentēt, jo nav zināms konkrēts objekts.

Ja ir aizdomas par normatīvo aktu pārkāpumiem derīgo izrakteņu ieguvē, ierosinām vērsties ar iesniegumu Valsts vides dienesta attiecīgā reģionālajā vides pārvaldē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas