E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22355
Lasīšanai: 3 minūtes

Zvejnieku apmetņu ierīkošana tauvas joslā ir atļauta pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Raimonds

Labdien! Mans īpašums robežojas ar Daugavu HES lejtecē. Šajā upes posmā noteikta makšķerēšana ar licencēm. Vai šie makšķernieki ar licencēm drīkst makšķerēt no krasta (veidot zvejnieku apmetnes, atpūsties) vai tikai pārvietoties gar krastu tauvas joslā bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku? Veidojas situācija, ka upes apsaimniekotājs iekasē naudu, bet man kā zemes īpašniekam jāuztur tauvas josla kārtībā bez jebkādas vienošanās, kompensācijas, atlīdzības.

A
atbild:
10. maijā, 2021
Valsts vides dienests
Kristīne Kļaveniece, sabiedrisko attiecību vadītāja

Saskaņā ar Zvejniecības likumu zvejnieku apmetņu ierīkošana, atpūta, zvejas rīku žāvēšana un citas ar zveju saistītas darbības tauvas joslā ir atļautas pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku. Papildus tauvas joslā pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku ir atļautas šādas darbības:

  • laivu un kuģu piestāšana (izņemot zvejas uzraudzības dienesta laivas un kuģus, ja tie izmantoti, pildot dienesta pienākumus), to izkraušana un pagaidu uzglabāšana;
  • laivu un kuģu pārziemošana, būve un remonts;
  • ūdenstūristu apmetņu ierīkošana.

Licencētās makšķerēšanas noteikumu ievērošanas uzraudzību pirmām kārtām nodrošina tās organizētājs (pašvaldība vai pašvaldības pilnvarota juridiska vai fiziska persona). Taču tauvas joslas prasību ievērošanu uzrauga pašvaldība. Tādējādi zemes īpašniekam būtu jāvēršas (ar iesniegumu/sūdzību) attiecīgajā pašvaldībā.

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Zvejniecības likumam tauvas joslu nedrīkst piegružot*. To, vai tiek ievērotas vides aizsardzības normas, uzrauga Valsts vides dienests, pašvaldības policija vai pilnvarotie.

* Zvejniecības likums (8) “Šā panta sestajā un septītajā daļā minētās darbības drīkst veikt, ievērojot vides aizsardzības normas, bet pie robežas ūdenstilpēm — arī valsts robežas režīma prasības. Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes tauvas joslā laivu un kuģu pārziemošana, būve un remonts, kā arī zvejnieku un ūdenstūristu apmetņu ierīkošana atļauta, ja tas nav pretrunā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas