E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11112
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide

Cik tuvu drīkst rakt karjeru?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2017
Ikars

Kaimiņos esošajā īpašumā tiek rakts jauns karjers grants ieguvei (agrāk bija lauksaimniecības zeme). Tā kā ūdeni lietoju no virszemes akas, mani satrauc, ka ūdens varētu izbeigties. Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, kur un ko drīkst rakt? Cik tuvu drīkst pierakt otra īpašumam, servitūta ceļam, cik dziļi drīkst rakt? Ja ūdens manā akā izbeidzas, vai varu pieprasīt kompensāciju dziļurbuma izveidei?

A
atbild:
18. janvārī, 2017
Valsts vides dienests
Maruta Bukleviča, sabiedrisko attiecību speciāliste

Zemes dzīļu izmantošanas kārtību, tostarp derīgo izrakteņu ieguvi, nosaka un regulē trīs galvenie normatīvie akti – likums „Par zemes dzīlēm”, MK noteikumi Nr. 696 „Zemes dzīļu izmantošanas licenču un bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauju izsniegšanas kārtība” un MK noteikumi Nr. 570 „Derīgo izrakteņu ieguves kārtība”. Pirms uzsākt derīgo izrakteņu ieguvi, VVD jāsaņem derīgo izrakteņu atradnes pase, zemes dzīļu izmantošanas licence vai bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauja un VVD  jāsaskaņo derīgo izrakteņu projekts. Sagatavojot iepriekš minētos dokumentus, tiek vērtēti, analizēti un ņemti vērā: teritorijas ģeoloģiskā uzbūve, hidroģeoloģiskie un hidroloģiskie apstākļi, kā arī iespējamie riski, kas var negatīvi ietekmēt blakus esošās teritorijas paredzētās darbības īstenošanas gaitā.

Derīgo izrakteņu ieguves laukums un maksimālais dziļums tiek norādīts licencē vai atļaujā. Izvērtējot teritorijas hidroģeoloģiskos un hidroloģiskos apstākļus, derīgo izrakteņu ieguves paņēmienus un tehnoloģiju (tai skaitā, vai ieguves procesā ir paredzēta pazemes ūdens līmeņa pazemināšana), tiek noteikts iespējamais pazemes un virszemes ūdens režīms, tā iespējamā ietekme uz blakus esošajām teritorijām, tostarp ūdens ņemšanas vietām. Ja tiek prognozēta negatīva ietekme uz blakus esošajām ūdens ņemšanas vietām, parasti tiek paredzēta monitoringa sistēmas izveide. Tās mērķis ir noskaidrot prognozētās ietekmes apmērus un saistību ar īsteno darbību. Gadījumos, kad tiek noteikts, ka īstenotā darbība (piemēram, derīgo izrakteņu ieguve) negatīvi ietekmē ūdens ņemšanas vietas, tiek paredzēti pasākumi, kas kompensē noteikto negatīvo ietekmi (piemēram, ierīko jaunu urbumu).

Kas attiecas uz atkāpi no blakus esošā īpašuma, tad tai (atkāpei) jābūt ne mazākai, kā 50% no kāples augstuma. Lielākajā daļā gadījumu šādas atkāpes ir ne lielākas par 5 m no instrumentāli uzmērītas zemes robežas. Zemes dzīļu izmantotājam jānodrošina ceļa servitūta izmantošana. Tāpat pašvaldības teritorijas plānojums var noteikt papildu ierobežojumus atradnes izvietošanai attiecībā pret kaimiņu īpašumiem.

Jāpiebilst, ka katra situācija ir vērtējama atsevišķi un jāņem vērā, ka konkrētu ūdens ņemšanas vietu var iespaidot daudzi faktori, piemēram, blakus teritorijā ierīkoti ūdens ieguves urbumi, akas, meliorācijas sistēmas, nokrišņu daudzums u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas