E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33414
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāds ir iespējamais sods par transportlīdzekļa vadīšanu, ja tiesības ir atņemtas

J
jautā:
25. jūlijā, 2024
Andrejs

Ir piemērots aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz 36 mēnešiem par ātruma pārsniegšanu vairāk nekā 70 km/h atbilstoši CSL 55. panta 26.1 daļai. Kāds sods tiek piemērots, ja mani aptur, bez tiesībām vadot transportlīdzekli šajā laikposmā? Vai aizliegums tiek pagarināts? Vai katru reizi ir naudas sods?

A
atbild:
14. augustā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 18. panta otrajai daļai tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz diviem gadiem. Līdz ar to konkrētajā situācijā noteikti nav piemērots tiesību izmantošanas liegums, bet gan tiesību atņemšana. Arī jautājuma aprakstā norādītā tiesību norma noteic, ka par attiecīgo administratīvo pārkāpumu paredzēta tiesību atņemšana. 

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 17. panta pirmo daļu tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību. 

Konkrētajā situācijā, kad transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas, bet transportlīdzekļa vadīšana tiek turpināta, piemērojams Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas 1. punkts, kas noteic, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas), transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām jeb no 280 līdz 570 eiro. Aizliegums atkārtoti iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības netiek pagarināts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas