E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32895
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par zudumiem, lai uzsildītu karsto ūdeni

J
jautā:
06. jūnijā, 2024
Ieva

Sveiki! Lai mazinātu ūdens zudumus, daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki pieņēma lēmumu, ka tiem, kam nav uzstādīti attālināti nolasāmie skaitītāji, tiek sadalīti mājas ūdens zudumi. Pilsētas ūdenssaimniecības uzņēmums to ievēro, un kopš brīža, kad pieņēma lēmumu, tiem, kuriem uzstādīti attālināti nolasāmie skaitītāji, mājas ūdens zudumi netiek rēķināti. Savukārt pilsētas siltumapgādes uzņēmums, kura rēķinā uzrādās maksa par zudumiem, tos rēķina arī tiem, kam ir uzstādīti attālināti nolasāmie skaitītāji, un atrunājas ar kaut kādu metodiku. Vai siltumapgādes uzņēmumam jāņem vērā daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku pieņemtais lēmums? 

A
atbild:
18. jūnijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.2 panta trešās daļas 4. punktu kritērijus un metodiku, pēc kādiem tiek noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu, nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība, pieņemot attiecīgu lēmumu. Līdz ar to, ja kopība pieņēmusi normatīvajiem aktiem atbilstošu lēmumu, tas ir saistošs pakalpojumu sniedzējiem.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumam par dzīvokļa īpašnieka maksājamo daļu jāatbilst Ministru kabineta (MK) 2015. gada 15. septembra noteikumiem Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”. Pieņemot kopības lēmumu, jāvērtē, vai ēkas tehniskais aprīkojums atbilst dzīvokļu īpašnieku noteiktajai aprēķinu metodikai. Konkrētajā gadījumā jāvērtē, vai ar atsevišķiem skaitītājiem tehniski iespējams uzskaitīt kopējo ēkā patērēto siltumenerģiju apkurei, karstā ūdens patēriņam un cirkulācijas nodrošināšanai (MK noteikumu Nr. 524 17.2 punkts). 

Ja ēkā nav uzstādīti atsevišķi skaitītāji, lai uzskaitītu kopējo patēriņu siltumenerģijai, kas patērēta apkurei, karstajam ūdenim un tā cirkulācijas nodrošināšanai, nav iespējams realizēt aprēķina metodiku, kura paredz, ka karstā ūdens uzsildīšanai patērētās siltumenerģijas starpība sadalāma starp dzīvokļiem, kuros nav uzstādīti attālināti nolasāmie karstā ūdens skaitītāji.  

Ja ēkas tehniskās iespējas pieļauj realizēt konkrēto aprēķina metodiku, par to jāvienojas ar pakalpojuma sniedzēju, veicot izmaiņas siltumenerģijas piegādes līgumā (MK noteikumu Nr. 524 1.1 punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas