E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32298
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja pārvaldnieks nekārto mājas lietu

J
jautā:
07. aprīlī, 2024
Jevgēnijs

Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā. Saskaņā ar noslēgto līgumu pārvaldnieks veic pilnu apsaimniekošanu, mūsu vārdā slēdz līgumus par visiem komunālajiem pakalpojumiem un par tiem norēķinās. Attiecīgi mājas lieta glabājas pie pārvaldnieka. Nesen atklāju, ka mājas dokumenti nav precīzi un jau sen nav aktualizēti. Piemēram, saskaņā ar šiem dokumentiem izrādās, ka māja ir gazificēta un pirmajā stāvā atrodas tikai biroji. Bet reāli mājai gāze vispār netiek piegādāta un daļa no pirmā stāva ir pārveidota par dzīvokļiem. Turklāt, kā liecina dokumenti un pārvaldnieka ziņa, piecstāvu mājā ir dzīvokļi, kas atrodas sestajā un septītajā stāvā. Daudzas reizes esmu sazinājies ar pārvaldnieku, bet bez rezultātiem. Kurš ir atbildīgs par mājas lietas uzturēšanu, tajā esošo dokumentu atbilstību realitātei un savlaicīgu to labošanu? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants paredz, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un mājas lietu kārto dzīvojamās mājas īpašnieks, ja tas nav noteicis citu personu mājas lietas kārtošanai. Tātad par to, kurš kārto mājas lietu, ir jāvienojas pārvaldīšanas līgumā. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 16. pants noteic, ka pārvaldnieks atbild par viņam uzdotā pārvaldīšanas uzdevuma izpildi, ievērojot minētā likuma, Civillikuma un noslēgtā pārvaldīšanas līguma noteikumus. 

No 2023.gada 1. marta visiem daudzdzīvokļu mājas pārvaldniekiem ir pienākums kārtot mājas lietu Būvniecības informācijas sistēmā (BIS). 

Ja dzīvojamās mājas pārvaldnieks nepilda likumā vai pārvaldīšanas līgumā noteiktos pienākumus, t. sk. neveic darbības, lai likumā noteiktajā kārtībā kārtotu dzīvojamās mājas lietu, tad dzīvojamās mājas īpašnieki (tostarp dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieki) ir tiesīgi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.1 pantā noteiktajā kārtībā atsaukt pārvaldīšanas uzdevumu un lemt par pārvaldīšanas uzdevuma nodošanu citai personai (pārvaldniekam).  

Likuma 29. pants noteic, ka tad, ja pārvaldnieks neveic likumā noteiktās obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības, kuras skar sabiedrības intereses, t. sk. nekārto mājas lietu BIS, tad viņam var tikt piemērota administratīvā atbildība. 

Vairāk par mājas lietas kārtošanu BIS var izlasīt LV portāla skaidrojumos “Lai reģistrētos BIS, pārvaldniekam vajadzēs tikai mājas pārvaldīšanas līgumu”, “Kā mājas lietas kārtot elektroniski”, “Dzīvojamās mājas lieta un sapulces – Būvniecības informācijas sistēmā”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas