E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32191
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas ir liegums uz blakus darbu

J
jautā:
22. martā, 2024
Alberts

Manā pamatdarba līgumā ir punkts, kas aizliedz stāties citās darba tiesiskajās attiecībās ar citu darba devēju bez esošā darba devēja piekrišanas, kamēr attiecīgais darba līgums ir spēkā. Paralēli esmu reģistrēts VID kā pašnodarbināta persona, ik pa laikam privāti izpildu līgumdarba pasūtījumu un saņemu samaksu pēc rēķina. Vai tas skaitās kā darba līguma pārkāpums? 

A
atbild:
25. martā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likumā ir ietvertas normas par blakus darbu (Darba likuma 91. pants) un ierobežojumiem veikt blakus darbu (Darba likuma 92. pants). 

Atbilstoši Darba likuma 91. pantā noteiktajam definējumam blakus darbs ir ne tikai darba līguma slēgšana ar vairākiem darba devējiem, bet arī nodarbinātība citādā veidā, piemēram, stāšanās dienesta tiesiskajās attiecībās, darba veikšana uz uzņēmuma līguma pamata (tai skaitā kā pašnodarbinātai personai). Līdz ar to, ja darba līgumā noteikts ierobežojums veikt blakus darbu, jebkuram nodarbinātības veidam nepieciešama darba devēja iepriekšēja piekrišana.  

Jūsu konkrētajā situācijā būtu vērtējams darba līguma punkts, kas nosaka blakus darba ierobežojumu, jo, iespējams, darba devējs ierobežojumu noteicis tikai uz darba līguma dibināmām darba tiesiskajām attiecībām, bet nav noteicis ierobežojumu darbiniekam būt nodarbinātam citādā veidā. Papildus norādāms: ja starp pusēm radīsies strīds par attiecīgā darba līguma noteikuma (punkta) piemērošanu un tulkošanu konkrētajos faktiskajos apstākļos un ja tas netiks izšķirts pārrunās starp darbinieku un darba devēju, strīds būs izšķirams tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas