E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31999
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalstīm

J
jautā:
07. martā, 2024
Zanda

Vai ir iespējams apšaubīt vienošanās likumisko spēku, ja, to noslēdzot, tika noklusēti būtiski apstākļi? Tika noslēgta šķiršanās vienošanās, kurā iekļauti arī jautājumi par bērnu. Viens no vecākiem, parakstot vienošanos, tika apzināti maldināts. Viņam netika pateikts, ka bērns tiks aizvests no Latvijas uz pastāvīgu dzīvesvietu Krētā. Vienošanās ir ietverts, ka neviens no vecākiem neliek šķēršļus pārvietošanās brīvībai ES. Tomēr par dzīvesvietas maiņu uz citu valsti, kas notika uzreiz pēc vienošanās parakstīšanas, otrs vecāks netika informēts. Vai ir kāds likums, kas šajā gadījumā varētu tikt pielietots?

A
atbild:
03. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja bērna vecāki ir noslēguši vienošanos, ar kuru vienojušies par viena no vecākiem atsevišķo aizgādību, vai ar spēkā stājušos tiesas spriedumu bērna mātei vai tēvam ir noteikta atsevišķa aizgādība, tad vecāks, kuram ir noteikta atsevišķa aizgādība, ir tiesīgs noteikt bērna dzīvesvietu (tostarp ārzemēs), bet vecākam ir jārēķinās ar bērna tiesībām uz saskarsmi ar otru vecāku un otra vecāka tiesībām un pienākumu uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu (šādas tiesības ir arī bērna vecvecākiem). 

Ja bērna vecākiem ir kopīga aizgādība, tad gadījumā, ja viens no vecākiem ar bērnu, nesaskaņojot to ar otru vecāku, ir pārcēlies uz ārzemēm, vecāks ir tiesīgs aizpildīt pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu. 

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 61. panta 6. punkts paredz, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā Latvijas centrālā iestāde atbilstoši 1980. gada 25. oktobra Hāgas konvencijai par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem veic tajā minētās darbības un sadarbojas ar citām valsts un pašvaldību iestādēm. 

Saskaņā ar Ministru kabineta 2007. gada 15. maija noteikumu Nr. 322 “Kārtība, kādā Latvijas centrālā iestāde atbilstoši 1980. gada 25. oktobra Hāgas konvencijai par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem veic tajā minētās darbības un sadarbojas ar citām valsts un pašvaldību iestādēm” 2. punkta 2.1. apakšpunktu fiziskā persona, institūcija, iestāde vai ārvalsts centrālā iestāde (turpmāk – pieprasījuma iesniedzējs) var iesniegt centrālajai iestādei pieprasījumu par prettiesiski uz citu valsti pārvietota vai citā valstī aizturēta bērna atgriešanos Latvijā atbilstoši konvencijas 8. pantam (turpmāk – pieprasījums A).  

Ņemot vērā iepriekš minēto, Latvijas Republikā centrālā iestāde ir Tieslietu ministrija. Persona, kuras aizgādības tiesības ir pārkāptas (vienam bērna vecākam bērnu aizvedot uz ārzemēm un to nesaskaņojot ar otru vecāku), var vērsties Tieslietu ministrijā ar pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā. 

Tieslietu ministrija ir publicējusi informāciju par gadījumiem, kad, aizvedot bērnu no Latvijas uz ārvalsti vai aizturot ārvalstī bez personas ziņas un piekrišanas, ir noticis tās aizgādības tiesību vai saskarsmes tiesību pārkāpums. Informācija pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 295 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas