E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32932
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Atsevišķā aizgādība izslēdz adopcijas procesu

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Anna

Labdien! Es vēlos adoptēt mana brāļa mazgadīgo bērnu. Brālis (bērna tēvs) ar tiesas lēmumu ir zaudējis aprūpes tiesības, un viņam nav nekāda kontakta ar bērnu. Es (bērna tēva māsa) uzturu regulāru kontaktu ar bērna māti. Man ir ļoti labs kontakts gan ar bērna māti, gan bērnu. Mēs dzīvojam vienā pilsētā, dalām aprūpi uz pusēm un vēlamies to oficiāli nostiprināt. Vai mēs varam uzsākt adopciju? Paldies!  

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, un aizgādības tiesības nozīmē vecāku tiesības un pienākumus rūpēties par bērnu un viņa mantu, pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. 

Atņemot aizgādības tiesības vienam vecākam, tiesa nodod bērnu otra vecāka atsevišķā aizgādībā. 

Atbilstoši Civillikuma 178.1 panta otrajai daļai un 200. panta otrajai daļai, kas atbilst imperatīvu tiesību normu pazīmēm, atņemot aizgādības tiesības vienam no vecākiem, tiesa nodod bērnu otra vecāka atsevišķā aizgādībā. Tas izslēdz iespēju uzdot bāriņtiesai iecelt bērnam aizbildni, kas var notikt tikai šādos gadījumos: ja aizgādības tiesības tiek atņemtas abiem vecākiem vai vecāks, kuram nav atņemtas aizgādības tiesības, rīcības nespējas dēļ nepietiekami aizsargā bērnu no apdraudējuma. Vispārīgā kārtībā atbilstoši Civillikuma 222. pantam aizbildnis ieceļams vienīgi bez abu vecāku aizgādības palikušam bērnam. 

Tomēr iepriekš minētās atziņas neietver tos gadījumus, kad aizbildnība nodibināma, vecākiem nezaudējot aizgādības tiesības. Civillikuma 224. pants noteic, ka bērnam nodibināma aizbildnība, ja abi vecāki zaudējuši aizgādības tiesības, kā arī tad, ja aizgādības tiesības zaudējis tikai viens vecāks, bet aizbildnības nodibināšana nepieciešama bērna interesēs, piemēram, ja vecāks slimības dēļ nespēj rūpēties par bērnu. Gadījumu izvērtēšanu veiks bāriņtiesa. 

Ja bērns ir atsevišķā aizgādībā, adopcijas process nav iespējams.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas