E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31781
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Dalība darba devēja rīkotā sanāksmē ārpus darba laika ir apmaksājama

J
jautā:
11. februārī, 2024
Agris

Vai darba devējs ir tiesīgs prasīt, lai darbinieks obligāti ierodas darbā ārpus noteiktā darba laika un piedalās vadītāju rīkotajās apmācībās (darbinieks par pavadīto laiku atlīdzību nesaņem)?

A
atbild:
23. februārī, 2024
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 130. panta pirmo daļu darba laiks ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Savukārt Darba likuma 141. panta pirmajā daļā noteikts, ka atpūtas laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms, kura ietvaros darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Minētā panta otrajā daļā noteikts, ka atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus.

Saskaņā ar Darba likuma 52. panta pirmo daļu darbiniekam ir pienākums veikt darbu noteiktā darba laika ietvaros. Ja darba devējs darbiniekam ārpus darba laika ir devis rīkojumu piedalīties sanāksmē, tad darbinieka sanāksmē pavadītais laiks ir uzskaitāms kā darba laiks un par to ir izmaksājama darba līgumā nolīgtā darba samaksa.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas