E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31717
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā jārīkojas ar pamestu transportlīdzekli

J
jautā:
06. februārī, 2024
Māris

Labdien! Nesen lasīju, ka viens jaunietis Lielbritānijā ir piesavinājies pamestu auto, kurš 13 gadus nebija kustināts, un šajā laika periodā tam netika veikta tehniskā apskate un par to nebija maksāts nodoklis. Šajā sakarā vēlos uzzināt, vai Latvijas likumdošanā ir paredzēts tamlīdzīgs process pamestu automobiļu piesavināšanās gadījumiem. Paldies par sapratni!

A
atbild:
12. februārī, 2024

Latvijas un Apvienotās Karalistes tiesību sistēmas (un līdz ar to arī tiesību normas) būtiski atšķiras. Latvijā nav paredzēta īpašumtiesību uz mehāniskiem transportlīdzekļiem iegūšana ar ieilgumu. CSDD uztur transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru, kas ir izveidots 1993. gadā. Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis ir CSDD.

Reģistrā iekļaujamo informāciju, tās glabāšanas termiņus, dzēšanas kārtību un kārtību, kādā reģistrā esošā informācija nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 185 “Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra noteikumi”.

Tādējādi, lai reģistrētu īpašumtiesības uz transportlīdzekli, jums tas ir likumīgā kārtībā jāiegūst (pirkums, dāvinājums mantojums u. c.)

Normatīvajos tiesību aktos ir paredzēta transportlīdzekļu piespiedu pārvietošanas kārtība, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 767 “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas