E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32679
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zaudējumu atlīdzināšanas pienākums

J
jautā:
16. maijā, 2024
A.N.

16.05.2024. pēc pusdienām ļoti skaļi un ilgi kaimiņu dzīvoklī bija dzirdama urbšana, atrasties dzīvoklī bija neizturami, tad kopējā kāpņu telpā atskanēja krakšķis. Izgāju no dzīvokļa un ieraudzīju, ka kopējā kāpņu telpā sienai ir izurbts cauri. No sienas nokrita gabals, un siena ir arī nedaudz saplaisājusi. Dzīvokļa īpašnieks, kas urba, atteicās salabot sienu. Zvanījām uz namu pārvaldi, mums atbildēja, ka sienas remonts ir jāveic uz mājas iemītnieku rēķina. Vai patiešām šādā gadījumā par remontu jāmaksā visiem mājas iemītniekiem, nevis konkrētā dzīvokļa īpašniekam, kas sabojāja sienu? Kādas likuma normas ir pārkāpis šis dzīvokļa īpašnieks, kurš urba sienu? 

A
atbild:
27. maijā, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai un apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā; 

Ja zaudējumus kopīpašumam ir nodarījis kāds konkrēts dzīvokļa īpašnieks, tad uz dzīvokļa īpašnieku kopības lēmuma pamata šie izdevumi ir piedzenami no vainīgā īpašnieka (saskaņā ar Civillikuma 1779. pantu) 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas