E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33180
Lasīšanai: 2 minūtes

Balsošana dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Tenis

Daudzdzīvokļu nama dzīvokļu īpašniekiem nav skaidrs, kā kopsapulcē tiek skaitītas balsis. Viens dzīvoklis pieder diviem radnieciski nesaistītiem īpašniekiem. Viens īpašnieks regulāri apmeklē sapulces un piedalās balsošanā. Otrs īpašnieks uz sapulcēm neierodas un pilnvarojumu pārstāvēt sevi otram īpašniekam rakstiski nav devis. Vai šādā situācijā šis dzīvoklis pilnībā tiek izslēgts no balsošanas un viņa balss netiek ieskaitīta? Ja atnāk abi īpašnieki, vai obligāti ir jābūt rakstiskai pilnvarai? Kādiem nosacījumiem jābūt izpildītiem, lai atnākušā īpašnieka balsojums tiktu ņemts vērā? 

A
atbild:
12. jūlijā, 2024

Atbildes uz šiem jautājumiem ir meklējamas Dzīvokļa īpašuma likumā. 

Proti, 17. panta trešajā daļa noteikts: ja dzīvokļa īpašums pieder diviem vai vairākiem kopīpašniekiem, tad tie pilnvaro vienu personu pārstāvēt visus dzīvokļa īpašniekus un balsojot tai ir viena balss. Tādējādi, lai balsošanā tiktu ņemta vērā šī īpašnieka balsojums, ir jāsaņem pilnvarojums no visiem šī dzīvokļa īpašniekiem. Ja šāds pilnvarojums nav saņemts, tad balss nevar tikt ieskaitīta balsojuma rezultātos.  

Šī paša panta ceturtā daļa noteic, ka dzīvokļa īpašnieks, pilnvarojot citu personu pārstāvēt viņa intereses dzīvokļu īpašnieku kopībā, noformē par to rakstveida pilnvarojumu. Likumdevējs ir paredzējis, ka šāds pilnvarojums ir izdodams rakstveidā. Pilnvarojums var tikt dots pirms kopsapulces norises vai tās laikā.  

Tādējādi, lai tiktu ieskaitīts vairāku viena dzīvokļa īpašnieku balsojums, ir jābūt rakstveidā izdotam pilnvarojumam (no visiem dzīvokļa īpašniekiem), ar kuru viena persona tiek pilnvarota balsot kopsapulcē konkrētā dzīvokļa īpašnieku vārdā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas