NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. martā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Līgumi, dokumenti
6
6

Ikgadējās Notāru dienas šogad notiks klātienē 8. un 9. martā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Līdz ar vispārējās nedrošības pieaugumu un ekonomiskās situācijas pasliktināšanos aizvadītajā gadā palielinājies Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri vērsušies pie zvērinātiem notāriem pēc dažādas  palīdzības darījumos ar nekustamo īpašumu. Augusi arī krāpnieku, kuri steidzas izmantot iedzīvotāju lētticību, aktivitāte.

Lai mudinātu iedzīvotājus pirms juridisku lēmumu pieņemšanas konsultēties ar jomas speciālistiem, Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotajās ikgadējās Notāru dienās tiks turpināta iepriekš  uzsāktā tēma par riskiem darījumos ar nekustamo īpašumu un iedzīvotājiem būs iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas.

īsumā
  • Krāpnieki ir izdomas bagāti. Tiek noformēti darījuma dokumenti krāpniekam izdevīgā formā, veikti fiktīvi darījumi un izmantota iedzīvotāju lētticība, krāpniekiem uzdodoties par banku, policijas vai notariāta pārstāvjiem.
  • Vienīgais veids, kā cilvēkus pasargāt, ir izglītot gan par to, kādas ir krāpšanas pazīmes, un veidiem, kā droši veikt darījumus, gan par to, ko no tevis kā iedzīvotāja drīkst prasīt likumsargs, finanšu institūcijas pārstāvis vai notārs.

Šogad Notāru dienās, 8. un 9. martā, no plkst. 10.00 līdz 14.00 ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs saņemt bezmaksas notāru konsultācijas visos zvērinātu notāru birojos Latvijā. Konsultācijas noritēs klātienē, un ikvienam būs iespēja saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem par nekustamo īpašumu. 

Lai noskaidrotu dzīvesvietai tuvāko zvērinātu notāru biroju, iedzīvotāji aicināti apmeklēt mājaslapu  https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map.

Notāri izveidojuši interneta lapu krāpšanas upuru pieredzes stāstu apkopošanai

Lai apkopotu krāpšanas upuru stāstus, brīdinātu līdzcilvēkus un nepieļautu līdzīgu krāpšanas gadījumu atkārtošanos, notāri izveidojuši īpašu interneta vietni www.daliespieredze.lv. Tajā ikviens Latvijas iedzīvotājs var ierakstīt savu stāstu, dalīties tajā ar notāriem un, ja  nepieciešams, arī saņemt konsultāciju.

“Katram cilvēkam vismaz reizi dzīvē ir jāveic darījums ar nekustamo īpašumu: jāpērk, jāpārdod, jādāvina vai jāpieņem dāvana, jāizīrē, jāatstāj vai jāsaņem mantojums.

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju neapzinās juridiskos un finansiālos riskus ar nekustamā īpašuma darījumiem.

Robi likumos un cilvēku neuzmanība ik gadu sagādā vieglu ķērienu krāpniekiem. Krāpnieki ir izdomas bagāti, un veidu, kā cilvēks tiek apkrāpts, ir daudz: tiek noformēti darījuma dokumenti krāpniekam izdevīgā formā, veikti fiktīvi darījumi un izmantota iedzīvotāju lētticība, krāpniekiem uzdodoties par banku, policijas vai notariāta pārstāvjiem. Vienīgais veids, kā cilvēkus pasargāt, ir izglītot gan par krāpšanas pazīmēm un veidiem, kā droši veikt darījumus, gan par to, ko no tevis kā iedzīvotāja drīkst prasīt likumsargs, finanšu institūcijas pārstāvis vai notārs. Notārs nekad telefonsarunā neprasīs steidzami pārskaitīt naudu uz savu kontu, tāpat kā bankas darbinieks neprasīs, piemēram, SMART ID identifikācijas PIN kodus,” norāda Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Līdz ar nedrošības pieaugumu mainījusies iedzīvotāju attieksme pret juridisko drošību

Lielākoties iedzīvotāji apmeklējuši notārus, lai ar viņu starpniecību sakārtotu īpašuma jautājumus: slēgtu pirkuma-pārdošanas līgumus, dāvinājuma, aizdevumu un uzturlīgumus, veidotu testamentus, izdotu pilnvaras.

Būtiski, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2022. gadā par 19% pieaudzis dāvinājuma līgumu, par 8% – uzturlīgumu, par 9% – aizdevuma līgumu skaits. 

Zvērināti notāri, kuri ik dienu strādā ar klientiem, norāda, ka kopš kara sākuma Ukrainā un sankciju pret Krieviju un tās valstspiederīgajiem noteikšanu pieaugusi arī Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu un ar tiem saistīto iedzīvotāju vēlme mainīt pirms kara pieņemtos lēmumus. Netipiski daudz klientu vēlējušies grozīt testamentu un savus īpašumus novēlēt radiniekam nevis ar Krievijas, bet Latvijas pilsonību.

Pagājušajā gadā testamentu skaits pieaudzis par 13%.

Līdz ar ekonomikas lejupslīdi  un dzīves dārdzības pieaugumu 2022. gada beigās salīdzinājumā ar gada pirmo pusi pieaudzis nekustamo īpašumu pirkšanas un pārdošanas darījumu skaits. Tagadējās nedrošības dēļ daļa iedzīvotāju kļuvuši uzmanīgāki darījumos ar nekustamo īpašumu un, izvērtējot iespējamos riskus, biežāk uztic darījuma sagatavošanu notāram. Jo īpaši šo tendenci var novērot novados.

Tiesa, notāri norāda, joprojām netrūkst klientu, kuri zināšanu trūkuma vai trauksmes un nedrošības sajūtas dēļ pieņēmuši nepārdomātus un sasteigtus lēmumus un vērsušies pie notāra ar pašu vai darījuma partneru uzrakstītiem līgumiem, kuros ir būtiski trūkumi. Aizvadītajā gadā notāri daudzreiz norādījuši iespējamos riskus iedzīvotājiem, kuri noslēguši  darījumu ar šādiem dokumentiem, tomēr ne visi klienti ņēmuši vērā notāru ieteikumus, jo uzticējušies darījuma partnerim. Uzticēšanos citai personai pierāda arī izsniegto universālpilnvaru skaita pieaugums – 2022. gadā tas palielinājies par 15%.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI