E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31644
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojums, ienākumu no pārdotā vienīgā īpašuma ieguldot līdzīgā īpašumā

J
jautā:
02. februārī, 2024
Rita

Labdien! Pirms diviem gadiem mantojumā no tēva saņēmu dzīvokli. Šobrīd vēlos to pārdot, lai uzsāktu privātās mājas būvniecību uz zemes, kuru nopirku pirms trim mēnešiem. Pēc likuma, pārdodot nekustamo īpašumu, man ir jāmaksā 20% nodoklis, lai gan neveicu uzņēmējdarbību. Vai es varu pierādīt, ka līdzekļus no pārdotā nekustamā īpašuma ieguldīšu personīgās mājas būvniecībā, lai nekustamais īpašums pārdošanas brīdī netiktu aplikts ar nodokli?

A
atbild:
09. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tikai dažos gadījumos ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar 20% nodokli, tai skaitā, ja tiek pārdots vienīgais īpašums. Jūs jautājumā neesat sniegusi informāciju, vai mantojumā saņemtais dzīvoklis ir jūsu vienīgais īpašums. Tas ir svarīgs aspekts.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā noteikts nodokļa atbrīvojums ienākumam no vienīgā īpašuma pārdošanas, ja šo ienākumu vēlas ieguldīt funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā.

No nodokļa tiek atbrīvots ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai 12 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma atsavināšanai.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo. Piemēram, var aizvietot viena dzīvokļa māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā un otrādi, atsavināt apbūves zemi, vietā iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, un otrādi.

Izdevumus, kas saistīti ar funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašuma iegādi un ieguldījumiem tajā, fiziskā persona apliecina ar maksājumu dokumentiem – konta izrakstiem, kvītīm, čekiem, maksājumu uzdevumiem.

Lai saņemtu detalizētu konsultāciju par nodokļa piemērošanu, kā arī iespēju ienākumu ieguldīt funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, jums jākonsultējas ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas