E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31826
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pārdotā vienīgā īpašuma vietā nopērkot līdzvērtīgu, ienākuma nodoklis nav jāmaksā

J
jautā:
14. februārī, 2024
Jānis

Labdien! Man sieva uzdāvināja māju, ko viņa kādreiz bija pirkusi par samērā mazu naudu no sava vectēva. Sievai šī māja bija īpašumā piecus gadus, bet viņa nebija tur deklarējusies un tas nebija viņas vienīgais īpašums. Es šo māju pārdevu. Nebiju tur nodzīvojis piecus gadus, kā arī nebiju tur deklarējies, bet pēc pusgada es par visu summu, ko ieguvu, māju pārdodot, nopirku citu māju. Tas ir mans vienīgais īpašums. Vai man jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Un, ja jā, tad no kādas summas? 

A
atbild:
19. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar 20% nodokli, ja tiek pārdots vienīgais īpašums un vietā iegādājas citu.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā noteikts: ar nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums), ja šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo.

Ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma. Ja cita īpašuma iegādē iegulda visu ienākumu no pārdotā, tad nodoklis nav jāmaksā.

Lai saņemtu detalizētu informāciju par nodokļa piemērošanu un atbrīvojumu, ieteicams konsultāties  ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas