E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31184
Lasīšanai: 1 minūte

Komandējuma nauda nav darba samaksas daļa

J
jautā:
08. decembrī, 2023
Arnis

Sveiki!
Notiek darbinieku nosūtīšana uz Vāciju (darbiniekam netiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā, izmaksājamā darba samaksa nav tāda pati kā salīdzināmam darbiniekam valstī). Jautājums saistībā ar Darba likuma 14.2 panta septīto daļu, proti, ja darba devējs atbilstoši likumam, darba līgumam vai koplīgumam izmaksā darbiniekam komandējuma dienas naudu, tā jebkurā gadījumā uzskatāma par izdevumu kompensāciju, nevis darba samaksas daļu.
Piemēram, ja darbiniekam minimālā prasība ir izmaksāt 30% no komandējuma naudas summas, bet tā vietā tiek izmaksāta 100% summa no komandējuma naudas limita. Vai atlikušie 70 procenti arī tiek uzskatīti par izdevumu kompensāciju, nevis darba samaksas daļu? Vai tomēr minētos 70% var ietvert darba samaksas daļā?
Paldies!

A
atbild:
18. decembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam izmaksātā komandējuma dienas nauda jebkurā gadījumā, tai skaitā, ja tās apmērs, uzlabojot darbinieka tiesisko stāvokli, tiek maksāts lielākā apmērā, nekā to paredz normatīvais regulējums, ir uzskatāma par izdevumu kompensāciju, nevis darba samaksas daļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 295 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas