E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33985
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai komandējuma nauda jāmaksā par slimības dienām komandējuma laikā

J
jautā:
21. septembrī, 2024
Jānis

Labdien! Vai darba devējam ir jāmaksā darbiniekam, kurš atrodas komandējumā ārvalstīs, komandējuma nauda, ja darbinieks nav ieradies darbā slimības dēļ, bet nav paņemta darbnespējas lapa?

A
atbild:
Šodien
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darba braucieniem saistītie izdevumi, tai skaitā, kādā apmērā darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam komandējumu vai darba braucienu laikā radušos izdevumus, noteikta MK noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”. 

Darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina MK noteikumu Nr. 969 8. punktā noteiktos izdevumus, tostarp atbilstoši 8.1. apakšpunktam darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina dienas naudu saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā “Izdevumu diennakts normas komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm” minētajām normām, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). Atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 25.2. apakšpunktam komandējuma dienas nauda darbiniekam tiek izmaksāta par komandējuma laiku citas valsts teritorijā saskaņā ar noteiktajām normām par katru ārvalstīs pavadīto dienu. 

Tādējādi paskaidrojams, ka komandējuma dienas nauda nav darba samaksas daļa, bet gan uzskatāma par izdevumu kompensāciju, ko izmaksā atbilstoši MK noteikumos Nr. 969 noteiktajai kārtībai un apmēriem. Vēršama uzmanība, ka komandējuma dienas nauda izmaksājama par katru komandējuma dienu, nevis tikai par komandējuma periodā esošajām darbinieka darba dienām. Komandējuma dienas nauda izmaksājama arī par komandējuma periodā esošajām atpūtas dienām un darbnespējas dienām.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas